Russisch Gazprom ziet omzet en winst dalen

Het Russische gasconcern Gazprom heeft de eerste helft van 2012 minder winst geboekt.

Dat maakte het bedrijf vanmorgen bekend. De nettowinst daalde met 34 procent naar 509 miljard roebel (ongeveer 12,5 miljard euro). De omzet daalde met 5 procent tot 2.200 miljard roebel (ruim 54 miljard euro). Op de beurs in Moskou steeg de koers met ruim 1 procent in reactie op de gepubliceerde cijfers.

Gazprom paste eerder dit jaar de langetermijncontracten aan voor verschillende Europese afnemers. Hierdoor moest het concern in het eerste half jaar met terugwerkende kracht 133 miljard roebel betalen, dit had een negatief effect op de winst.

Het volume van verkochte gas aan Europa daalde de afgelopen zes maanden met ruim 10 procent. De omzet daalde met slechts 1,5 procent – naar 742 miljoen roebel – omdat de prijs van het gas werd verhoogd.

Om minder afhankelijk te worden van Europese exporten wil Gazprom de banden met China en Japan aanhalen. Daarvoor wordt er een nieuwe pijpleiding aangelegd richting het oosten en gestart met de ontwikkeling van een gasveld in Oost-Siberië.

Het staatsenergiebedrijf zal de komende jaren 38 miljard dollar (zo’n 29,3 miljard euro) investeren in de exploitatie van een gasveld in Chayanda, in Oost-Siberië. Een nieuwe pijpleiding van Chayanda tot Vladivostok moet de Azië-Pacificregio van gas voorzien. De pijpleiding zal ongeveer 24,4 miljard dollar kosten, de exploitatie van het gasveld ongeveer 13,6 miljard dollar. Het gasveld zou vanaf 2017 gas kunnen leveren.

De uiteindelijke bedoeling is om meer Aziatische klanten te veroveren, zo zei Gazprom-topman Aleksej Miller eerder deze week tijdens een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin. Het gasveld zou zo’n 25 miljard kubieke meter gas per jaar kunnen opleveren, dat vervoerd zal worden tot aan de Russische havenstad Vladivostok.