Ramsey Nasr weer acteur

Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr (38) wordt fulltime acteur. Hij treedt volgend jaar toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam.

Nasr volgde een toneelopleiding en speelde bij Het Zuidelijk Toneel, maar stopte in 2000. „Ik vond het destijds teleurstellend dat je een emotie niet meer voelt na 38 keer spelen. Nu weet ik dat gewoon.”

Nasr bleef wel spelen in films en tv-series, zoals recentelijk in Overspel. Ook het toneel bleef trekken. „Altijd als ik een mooie voorstelling zag, zoals Opening Night of Angels in America, voelde ik: potdomme, eigenlijk wil ik daar óók staan. Ik zou het jammer vinden als ik vijftig word en nooit een rol als Hamlet heb kunnen spelen.”

Bovendien wilde hij na het Dichterschap des Vaderlands iets totaal anders. „Het is een sprong in het diepe, maar tegelijk terug naar de basis. Het was tijd voor iets ouds.” Nasr zal in augustus 2013 te zien zijn op het toneel, in Eugene O’Neills Lange dagreis naar de nacht.

Hij moest goed nadenken over de stap. „Het heeft ingrijpende consequenties voor mijn leven. Ik kom in vaste dienst, dus ik verlies veel vrijheid. Maar de vreugde om weer te gaan spelen is groot.”

Naast Nasr treden in 2013 ook Aus Greidanus Jr. en Gaite Jansen toe tot Toneelgroep Amsterdam.