Prestigieuze Britse Mercury Prize voor debuutalbum van Alt-J

Alt-J met de Mercury Prize. Van links naar rechts: Joe Newman, Gwil Sainsbury, Gus Unger-Hamilton en Thom Green.
Alt-J met de Mercury Prize. Van links naar rechts: Joe Newman, Gwil Sainsbury, Gus Unger-Hamilton en Thom Green.

De prestigieuze Britse Mercury Prize, die elk jaar wordt uitgedeeld aan het beste album uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland, ging gisteravond naar Alt-J. Het viertal uit Leeds kreeg de prijs voor het debuutalbum An Awesome Wave.

Dat album, dat in mei van dit jaar uitkwam en hier op Spotify te vinden is, kon wereldwijd op lovende kritieken rekenen. De band (ze heten officieel ∆, je spreekt het uit als ‘Alt-J’, de toetsencombinatie op de Mac waarmee je het Delta-teken maakt) wordt geroemd om de bijzondere vocalen en genre-overstijgende nummers. De band stond deze zomer op Lowlands en werd ook daar als één van de hoogtepunten gezien.

Alt-J moest het opnemen tegen een aantal andere goed ontvangen debuutplaten, zoals die van Ben Howard, Django Django, Lianne La Havas en Michael Kiwanuka. Ook de laatste albums van Field Music, Richard Hawley, Sam Lee, The Maccabees, Plan B, Roller Trio en Jessie Ware waren genomineerd.

The Mercury Prize wordt uitgedeeld sinds 1992. Vorig jaar ging hij naar Let England Shake van PJ Harvey.