‘Politie onderschatte ‘feest’ Haren: slechts zestien ME’ers ingezet’

Bij het uitbreken van de rellen rondom het Project X-feest in Haren stonden veel minder leden van de Mobiele Eenheid (ME) klaar dan achteraf door de politieleiding werd gesuggereerd. Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Noord vandaag op basis van eigen onderzoek.

Volgens onderzoek van Dagblad van het Noorden en RTV Noord heeft de politie het 'feest' in Haren op 21 september onderschat. Zo zouden er maar zestien ME'ers zijn ingezet.
Volgens onderzoek van Dagblad van het Noorden en RTV Noord heeft de politie het 'feest' in Haren op 21 september onderschat. Zo zouden er maar zestien ME'ers zijn ingezet. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Bij het uitbreken van de rellen rondom het Project X ‘feest’ in Haren stonden veel minder leden van de Mobiele Eenheid (ME) klaar dan achteraf door de politieleiding werd gesuggereerd. Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Noord vandaag op basis van eigen onderzoek.

De Groningse korpschef Oscar Dros zei dat voldoende ME achter de hand was, maar toen de rellen losbarstten waren er volgens het onderzoek naar zestien ME’ers aanwezig. De rest moest worden weggeroepen bij een klus of van huis. De daarna opgeroepen oproerpolitie wist niet goed waar ze moest zijn of wat te doen, schrijft Novum.

‘Matig georganiseerd politieapparaat’

Dagblad van het Noorden en RTV Noord spraken voor het onderzoek met tientallen mensen van binnen en buiten het politiekorps. Uit dit onderzoek komt volgens de krant en lokale omroep een beeld naar voren van een matig voorbereide organisatie, die constant achter de feiten aanliep. Vrijdagmorgen 21 september, de dag van het feest, wilde de politie bijvoorbeeld nog geen “grote crisisorganisatie” inzetten, zo blijkt uit het onderzoek.

De politie en de gemeente Haren hebben nog niet op het onderzoek gereageerd. Ze willen geen vragen beantwoorden, omdat ze de resultaten van het onderzoek naar de rellen - onder leiding van Job Cohen - afwachten.

Het Project X-feest in Haren ontstond toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Omdat ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, kwamen duizenden ongenode gasten naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond. Tot dinsdag zijn in totaal 64 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen. De schade liep op in de miljoenen.

    • Mirjam Remie