Ook kritiek Bolkestein op zorgplannen - Schultz: scherpe randjes moeten eraf

Frits Bolkestein noemt het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie 'pure herverdeling', dat de schatkist niets oplevert. Foto ANP / Valerie Kuypers

Ook oud VVD-prominent Frits Bolkestein heeft zich gemengd in de verhitte discussie over de zorgplannen van Rutte II. Hij zei dat het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie de schatkist niets oplevert. Hij vindt dat er een stevig debat moet worden gevoerd binnen de VVD. “Mark Rutte is hier nog niet klaar mee.”

Bolkestein deed zijn uitspraken in een interview met journalist Niels Heithuis. Hij bestempelde de plannen als “pure herverdeling”.

“Het punt is niet alleen dat er genivelleerd wordt, maar het levert ook geen bezuinigingen op. En dat steekt een beetje.”

‘Nederland is een zeer egalitaire samenleving’

Ook zei hij dat de samenleving in Nederland “zeer genivelleerd is”, in tegenstelling tot hoe links het vaak doet voorkomen.

“Als je kijkt naar andere landen, leven wij in een zeer egalitaire samenleving. In andere landen zijn de verschillen groter, niet alleen maar in de Verenigde Staten maar ook in China. Onze linkse broeders moeten niet denken dat het in Nederland bar en boos is want dat is helemaal niet zo.”

‘PvdA heeft WW en ontslagrecht te verstouwen’

Bolkestein wees ook op de successen van Rutte tijdens de onderhandelingen, zoals bijvoorbeeld de verkorting van de Werkloosheidswetuitkering (WW) en de versoepeling van het ontslagrecht. Hij zei dat het niet zo is dat de “PvdA niets te verstouwen heeft”.

Update 11.29 uur: Ook minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft gereageerd op de plannen. Onze politiek redacteur Erik van der Walle meldt op Twitter:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Min Schultz (vvd) pleit na ministerraad voor maatwerk mbt zorgpremies. ‘eerst kijken, naar uitwerking: scherpe randjes moeten eraf’

Volgens Schultz moet er nog maatwerk plaatsvinden om grote uitwassen te voorkomen. Maar “afspraak is afspraak”, laat Schultz vandaag weten tegenover persbureau Novum na afloop van de ministerraad. Volgens de minister gaat het om een akkoord op hoofdlijnen, waarbij nog moet blijken wat de maatregelen voor specifieke groepen betekenen. Ze erkent wel dat er onrust is binnen de VVD over de nivelleringsmaatregel.

“We gaan het land in om de onrust te bespreken: wat hebben we besloten en wat staat er tegenover?”

Linschoten denkt dat de plannen worden aangepast

VVD-prominent van Robin Linschoten zei gisteren tegenover de NOS dat hij verwacht dat het nieuwe kabinet de omstreden zorgplannen zal aanpassen.

Ook Zijlstra is voor aanpassing

En ook de nieuwe voorzitter van de VVD-fractie, Halbe Zijlstra, vindt dat het kabinet de extreme uitkomsten van de afspraken moet corrigeren, zo zei hij gisteren in Pauw en Witteman.

Edith Schippers: onrust partij vervelend

Edith Schippers, die in het nieuwe kabinet weer minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt, zei tegenover de NOS dat onrust binnen de partij “altijd heel vervelend” is. Verder wilde ze weinig kwijt.

“Ik ben officieel nog niet eens gevraagd als nieuwe minister en er is afgesproken niks te zeggen over het regeerakkoord.”

Maandag kwam het concept-akkoord naar buiten: de plannen waar onderhandelingsdelegatie van de VVD en PvdA weken in het geheim over hebben gesproken. Over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie is bij de VVD grote ophef ontstaan. Partijleden vinden dat de plannen moeten worden aangepast als de gevolgen voor de koopkracht anders blijken dan Rutte steeds heeft gezegd. Op de website van de VVD blijven de woeste reacties binnenstromen.

Lees hier vijf vragen over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

    • Mirjam Remie