Onthuller lijst Griekse geheime rekeningen vrijuit

De Griekse journalist die de namen heeft gepubliceerd van 2.059 Grieken met een geheime Zwitserse bankrekening heeft zich volgens de rechter niet schuldig gemaakt aan het onnodig schenden van hun privacy. Kostas Vaxevanis (46) werd gisteren vrijgesproken.

De journalist en uitgever verscheen omringd door collega’s en fans in de rechtbank. De aanklager beschuldigde hem ervan dat hij mensen aan de schandpaal had genageld, zonder na te gaan of ze iets hadden misdaan. Hij vergeleek Vaxevanis’ werkwijze met kannibalisme. „Daar zijn de daders, kruisig ze maar”.

Vaxevanis noemde het proces tegen hem politiek gemotiveerd, en bedoeld om een ‘onaanraakbare elite’ te beschermen, zoals dat volgens hem voortdurend gebeurt in Griekenland. Zijn advocaten onderstreepten dat geen van de mensen op de lijst een aanklacht tegen hem indiende.

Ook buiten de rechtszaal boekte Vaxevanis een succes. De hoofdaanklager voor financiële zaken heeft het parlement gevraagd het optreden van twee ex-ministers van Financiën rond de lijst te beoordelen. Dat kan leiden tot strafrechtelijke vervolging tegen hen wegens nalatigheid. George Papakonstantinou en Evangelos Venizelos hadden de lijst met namen van Grieken die tot 2007 een Zwitserse bankrekening hadden al lange tijd in handen, maar gebruikten hem niet voor het opsporen van belastingontduiking.

Het ministerie van Financiën in Griekenland doet intussen onderzoek naar duizenden Grieken die tijdens de financiële onrust van de afgelopen jaren miljarden naar het buitenland hebben gesluisd. En naar ongeveer 400 Grieken die recent voor grote bedragen onroerend goed in Londen hebben gekocht.