Nederlandse start Vuelta in 2015 onzeker

Door doping en bezuinigingen steekt provincie Drenthe geen geld meer in de Ronde van Spanje.

Assen. De komst van de Spaanse wielerronde Vuelta over drie jaar naar Nederland staat op losse schroeven. Nu de provincie Drenthe geen geld meer steekt in de zeventigste editie van de Ronde van Spanje, heroverweegt de provincie Friesland ook deelname. Evenmin is er al geld beschikbaar gesteld door de gemeente Emmen waar de ronde moet beginnen. Emmen en de provincie Friesland verwachten binnen twee weken meer duidelijkheid te geven.

Voorzitter Jos Vaessen van de organiserende stichting La Vuelta Holanda 2015 verwacht desondanks dat de Spaanse wielerronde in 2015 „gewoon op Nederlandse bodem van start gaat”. Hij is in gesprek met vier provincies en twaalf steden. Een haalbaarheidsonderzoek moet eind dit jaar uitsluitsel geven.

Vanwege de dopingaffaire rond oud-renner Lance Armstrong en de bezuinigingen steekt Drenthe geen 6 ton meer in de Vuelta, besloot het provinciebestuur gisteren. Drie jaar geleden bij de start in Assen leverde de wielerronde, die door voormalig Commissaris van de Koningin Relus ter Beek naar Drenthe was gehaald, de provincie nog 5,3 miljoen euro op aan extra overnachtingen, vervoer, horeca en detailhandel.

Gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA) van Drenthe: „We hadden als provinciebestuur graag het succes van 2009 herhaald. Maar de omstandigheden zijn in korte tijd veranderd. De wielerwereld is verwikkeld in een dopingschandaal, Rabobank trekt zich terug als sponsor en de provincie moet bezuinigen.”

Voor 2015 zijn vijf koersdagen in Nederland afgesproken met de Spaanse organisatie, vertelt organisator Vaessen. Het is de bedoeling dat de ronde begint met een ploegentijdrit in Emmen. De tweede etappe voert langs de Friese Elfstedenroute en de derde rit gaat van Dokkum naar Zwolle. Na de vierde etappe van Meppel naar Enschede moet de vijfde rit door Brabant en eventueel Zeeland finishen in Breda.

Vaessen gaat er vanuit de start in Emmen doorgaat. „Die komt volledig voor rekening van het bedrijfsleven en de gemeente. Het enige wat nu van de baan is, is een etappe die volledig over Drents grondgebied voert.” Overigens moet Vaessen ook op zoek naar een nieuw lid in zijn Raad van advies. De Drentse Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar trekt zich daaruit terug.