Nederlandse hotelketen koopt schip ‘Rotterdam’

Het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn, de SS Rotterdam, is verkocht aan Westcord Hotels. De Nederlandse hotelketen betaalt 29,9 miljoen euro voor het omstreden schip aan de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron. De SS Rotterdam blijft wel in de gelijknamige stad liggen.

Volgens Woonbron hadden meer dan honderd partijen interesse in het vaartuig. De corporatie is blij dat het schip behouden blijft voor Rotterdam. Vorige maand bleek nog dat een kapitaalkrachtige investeerder uit Oman een bod had gedaan op het horecaschip.

De corporatie kocht de Rotterdam in 2005 om het om te bouwen tot drijvend horeca- en conferentieoord. De verbouwingskosten liepen echter op tot meer dan tweehonderd miljoen euro, veel meer dan oorspronkelijk gepland. Woonbron kwam daardoor in financiële problemen.

Bij het financieel gezond maken van Woonbron is afgesproken dat de woningcorporatie de Rotterdam zou verkopen. De zogenoemde aanwijzing van het ministerie werd ondersteund door een Kamerbrede meerderheid. Woonbron nam de SS Rotterdam (1958) zeven jaar geleden voor 1,8 miljoen euro over uit de failliete boedel van ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen.

Westcord Hotels is een Nederlands bedrijf met veertien hotels in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Delft. Directeur Harry Westers zegt „zeer enthousiast” te zijn over de aankoop. „Het schip, dat uniek is in de wereld, is een prachtige aanvulling op onze portefeuille.”

Woonbron-bestuursvoorzitter Bert Wijbenga noemt WestCord een solide en geschikte partij met veel expertise op het gebied van horeca.

Het is de bedoeling dat de overdracht in het eerste kwartaal van volgend jaar plaatsvindt. Voor die tijd moet nog wel een beslag dat ligt op de aandelen van het schip juridisch worden afgewikkeld. Ook met de vakbonden moeten nog worden overlegd.

Politici reageren positief op de overeenstemming, stelt het persbericht van Woonbron zelf. Wethouder Hamit Karakus van Rotterdam verklaart in die persmededeling: „Het verheugt mij dat het schip behouden blijft voor de stad en een bijdrage blijft leveren aan de ontwikkeling van Rotterdam Zuid.”