Moderne prikkebeen

De Hoger Opgeleide Vlo bevolkte in 2011 enige tijd de Achterpagina, waarin hij ‘nieuws dat kriebelt’ behandelde. Hij is inmiddels met andere dingen bezig, maar nu het boek ‘De bilnaad van de teek’ is verschenen treedt hij eenmalig op als gastrecensent.

None

Mijn Engelssprekende vriend vertelde eens dat een strakke korte zwembroek, waarin de menselijke pudenda (geslachtsdelen) als bobbel bij de man goed zichtbaar zijn, in het Engels een budgy smuggler genoemd wordt: een parkietensmokkelaar. In Kees Moelikers nieuwe boek De bilnaad van de teek staat een hoofdstukje ‘Smokkelwaar’ waardoor ik aan die Engelse krappe broeknaam denken moest. Hij beschrijft hoe in 2011 een Nederlander op een vliegveld in Frans-Guyana was opgepakt met een dozijn levende kolibries verstopt in het kruis van zijn joggingbroek. Typerend voor zijn zakelijke, maar soms zeer droogkomische stijl, vertelt Moeliker: „Hoewel kolibries thuis zijn in een warme en vochtige omgeving, was de kans dat de arme vogels de vliegreis naar Europa in het zuurstofloze, warme zweterige kruis zouden overleven minimaal.”

Achterpaginacolumnist Moeliker heeft een montere interesse in seks, dood en lichaamsopeningen bij dieren en schrijft er bondig en aanstekelijk over. Hij maakte naam met zijn beschrijving van een necrofiele homoseksuele woerd. Het beest had een andere mannetjeseend besprongen die zich dood gevlogen had tegen het raam van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam waar Moeliker werkt als bioloog.

Prikkebeen holde ooit met een net achter vlinders aan, om ze te vangen en op te prikken. Moeliker is een moderne Prikkebeen bij wie de dieren die hij graag beschrijft, opprikt of opensnijdt naar hem toegevlogen komen of per post bij hem belanden. Zo werden de Tweede Kamer-muis, nog in een val, de onthoofde kanarie of de Domino-mus naar zijn museum gestuurd. Hij wekt die dode dieren, gewerveld of niet, tot leven in zijn stukjes.

Als Hoger Opgeleide Vlo bevalt mij zijn aandacht voor dieren die kriebelen en bloedzuigen, zoals de teek uit de titel. Of de schaamluis die door de trend van geschoren schaamhaar het steeds moeilijker krijgt en de rattenstaartlarve die zich in de menselijke anus of vrouwelijk geslachtsorgaan kan vestigen. En dan hebben we het nog niet gehad over het afweergeluid dat haringen met hun achterste maken. Moeliker behandelt met humor en kennis van zaken onbekende kanten van het dierenleven, en springt van dier naar dier als een dorstige vlo.

Kees Moeliker: De bilnaad van de teek. Nieuw Amsterdam, € 16,95.

    • Paul Steenhuis