Minder programma's door korting Publieke Omroep

Door de bezuinigingen zal de Publieke Omroep scherper moeten kiezen, zegt voorzitter Hagoort. De Reünie én Spoorloos én Boer Zoekt Vrouw „kan straks niet meer”.

De Publieke Omroep gaat ‘heel veel minder’ programma’s maken. Dat zei Henk Hagoort, de voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep, gisteren in een interview op Radio 1 en voor de camera’s van de NOS. De nieuwe bezuinigingen op de Publieke Omroep, die de VVD en PvdA hebben aangekondigd in het regeerakkoord, zouden hiertoe leiden.

Het gaat om een extra korting van 100 miljoen euro, bovenop de 200 miljoen aan bezuinigingen die al eerder was aangekondigd. Die extra bezuiniging komt er volgens Hagoort op neer dat de omroepen in totaal 155 miljoen euro minder in programma’s kunnen steken.

„Wij gaan grote keuzes moeten maken”, zei Hagoort gisteren. „Als de KRO nu De Reünie, én Spoorloos, én Boer Zoekt Vrouw kan uitzenden, dan kan dat straks niet meer alle drie.”

De bezuiniging zal volgens Hagoort niet alleen terug te zien zijn in de programmering. Ook zullen er aanvullende ontslagen komen. De huidige bezuinigingsronde kost 600 tot 700 mensen hun baan. Daar komen volgens Hagoort nog eens „een paar honderd” bij.

Eén van de opties die de Publieke Omroep overweegt, is een bezuiniging op sport, zoals op de dure rechten voor het uitzenden van voetbal. Dat betekent wel „dat sport zal verdwijnen achter de decoder”. NRC