Menzis betaalt mee aan euthanasie bij Levenseindekliniek

De kantoren van Zorgverzekeraar Menzis in Groningen. Foto ANP / Koen Suyk

Verzekeraar Menzis gaat de zorg vergoeden die de Levenseindekliniek biedt aan mensen die euthanasie willen ondergaan.

Dat maakte bestuursvoorzitter van Menzis Roger van Boxtel gisteren bekend op een congres in Den Haag over de Levenseindekliniek.

De verzekeraar stelt als eis dat er bij de patiënt sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Daarnaast moet de kliniek voldoen aan de wettelijke eisen van zorgvuldigheid en moet er altijd een tweede arts worden geraadpleegd, die onbevooroordeeld het verzoek bekijkt. Een woordvoerder licht vandaag in Trouw toe:

“Het gaat om een vergoeding op basis van huisartsentarieven. Iemand dient een verzoek in, daar zit een tarief aan vast en dat wordt vergoed. De familie krijgt achteraf geen rekening.”

Bestuursvoorzitter Van Boxtel laat weten dat de beslissing tot vergoeding niet lichtzinnig is genomen. “Intern heeft er een uitgebreide discussie plaatsgevonden.”

Bij de Levenseindekliniek kunnen mensen terecht, van wie hun eigen huisarts niet wil voldoen aan hun euthanasieverzoek. Nu komen medewerkers van de kliniek bij de patiënt thuis, binnenkort is wellicht opname in de kliniek mogelijk. Sinds de opening van de Levenseindekliniek in maart hebben zich 456 mensen gemeld die een einde aan hun leven willen maken. Bij 51 aanvragers is euthanasie of hulp bij zelfdoding verleend.

    • Peter Zantingh