Meetbare schoonheid

Cara Phillips: Singular Beauty Ontwerp: Hans Gremmen. Fw: Books, € 28,00 **

De Amerikaanse fotograaf Cara Phillips fotografeerde de wereld van de plastische chirurgie. Niet de patiënten of de dokters, het bloed, de pijn, of de before en afters. Ze fotografeerde de ruimtes en de apparaten van deze wereld die onzichtbaar is voor de meesten, maar voor anderen een wereld van ongelimiteerde mogelijkheden biedt. Technologisch is alles mogelijk. Het lichaam als een kledingstuk dat kan worden aangepast. Schoonheid is geen mening, maar meetbaar. De sfeer in de wereld van de plastische chirurgie, zoals de wachtkamers en de operatieruimtes, stralen dit uit. In een kamer die volledig is afgesloten van de buitenwereld, kun je tot rust komen, mag je inslapen, zul je worden verbeterd zonder dat je pijn voelt. En als je dan wakker wordt, zul je echt mooi, en dus geliefd, zijn.

Phillips heeft niet geoordeeld, maar geobserveerd. Ze fotografeerde de apparaten, de stoelen, de ruimtes. Haar beelden zijn schoon en klinisch, niks is toevallig, vies of in gebruik. Het is even ideaal, tijdloos en universeel als de schoonheid waarnaar op deze plekken gestreefd wordt. De foto’s zijn gedrukt op glimmend, wit, dun papier, verpakt in een vlekkeloze, witte doos. In de vorm van de fotografie en het boek zijn alle uitgangspunten vertaald van die meetbare schoonheid waarnaar gestreefd wordt. En hoewel je zou denken dat deze aanpak versterkend werkt, doet het eigenlijk afbreuk aan het geheel. Het onderwerp heeft de aanpak te veel bepaald. Het is de tegenstelling, de uitzondering of het contrast in de fotografie dat het verhaal kan vertellen. Iets wat saai is, moet je spannend fotograferen, en andersom. Dan ontstaat er ruimte voor interpretatie. Nu blijft het resultaat, dat esthetisch zeer verantwoord is, zo plat als de inhoudloze schoonheid van de plastische chirurgie zelf.

    • Sterre Sprengers