Libische militieleden bezetten parlement

Ongeveer tweehonderd gewapende betogers en militieleden hebben in Libië het parlementsgebouw bezet. Ze blokkeren wegen en slaan journalisten in elkaar uit protest tegen het nieuwe kabinet.

De belegering duurt al drie dagen en verstoorde de onderhandelingen over de nieuwe regering eerder deze week. Woensdag braken gewapende mannen door de beveiliging en bezetten het parlementsgebouw. Een tiental trucks met luchtafweergeschut staat nu op de belangrijkste weg naar het parlement.

De betogers zeggen dat in het nieuwe kabinet, dat woensdag werd goedgekeurd door het parlement, voormalige leden van het regime van Moammar Gaddafi zitten. Het gaat om onder anderen de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Religieuze Zaken. De betogers eisen dat de ministers worden doorgelicht door het overheidsorgaan dat moet voorkomen dat leden van het oude regime regeringsposities krijgen.

De militieleden zouden vooral afkomstig zijn uit de kustplaats Misrata en de hoofdstad Tripoli. Volgens bronnen in Tripoli wordt met de militieleden onderhandeld over opheffing van de bezetting. Het parlement is gevestigd in een deel van het Rixos-hotel, dat vorig jaar bekend werd toen het regime-Gaddafi daar enige tijd buitenlandse journalisten in gijzeling nam.

Het nieuwe kabinet is samengesteld door premier Ali Zidan. Hij heeft geprobeerd de posten zo te verdelen dat alle regio’s zijn vertegenwoordigd. Hij heeft de grootste blokken in het parlement een even groot aandeel in het kabinet te geven, zowel de liberale alliantie rond Mahmoud Jibril, het politieke gezicht van de opstand tegen Gaddafi, als de politieke arm van de Moslimbroederschap.

Het kabinet staat voor de opgave de milities onder controle te brengen, voormalige rebellengroepen tegen Gaddafi. Ook moet het de rechterlijke macht, de politie en het leger opbouwen en in de oorlog verwoeste steden herstellen. (AP, BBC)