Kortkolom sport

Sonnemans technisch directeur judobond

Rotterdam. Ben Sonnemans is per 1 februari de technisch directeur van de Nederlandse judobond, zo zou vanmiddag bekend worden gemaakt. Hij is de opvolger van Cor van der Geest, zijn vroegere trainer. Sonnemans (40) beleefde als judoka zijn hoogtepunt in 1997, toen hij Europees kampioen werd. Ook won hij twee keer EK-brons en nam hij twee keer deel aan de Olympische Spelen. Na zijn loopbaan was Sonnemans onder meer bestuurslid en trainer bij de Haarlemse judoschool Kenamju. Jos Hell, voorzitter van de judobond, noemt hem een „een inspirerend en verbindend boegbeeld”. Ook oud-judoka Louis Wijdenbosch en vrouwenbondscoach Marjolein van Unen waren kandidaat als technisch directeur. (NRC)

IOC neemt mogelijk Armstrong brons af

Rotterdam. Lance Armstrong dreigt na zijn zeven Touroverwinningen ook zijn olympische medaille van Sydney te verliezen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is naar aanleiding van het Usada-rapport een onderzoek begonnen naar de Amerikaan die op de Spelen van 2000 brons behaalde bij het tijdrijden. Levi Leipheimer won acht jaar later ook brons als tijdrijder en moet mogelijk ook zijn medaille inleveren wegens doping. Het IOC sluit niet uit dat meer renners en ploegleiders in beeld komen voor een straf. (AP)

Ook Murray verliest bij masters Parijs

Rotterdam. Andy Murray is er niet in geslaagd de kwartfinales van het masterstoernooi van Parijs te bereiken. De Schotse tennisser verloor in drie sets van Jerzy Janowicz: 7-5, 6-7 en 2-6. Tomas Berdych plaatste zich wel, met een zege op de Zuid Afrikaan Kevin Anderson. Met de uitschakeling van Murray is de complete topvier van de wereldranglijst niet meer van de partij. Roger Federer zegde af, Rafael Nadal is geblesseerd en Novak Djokovic werd uitgeschakeld. De beste acht spelers ter wereld treffen elkaar volgende week in Londen voor het officieuze WK. (Novum)

Tennisser Boebka jr. gewond na val uit flat

Rotterdam. Tennisser Sergei Boebka is gisteren gewond geraakt bij een val uit een raam. De 25-jarige Oekraïner, zoon van polsstoklegende en zesvoudig wereldkampioen Sergei Boebka, zat volgens radiostation RMC vast in een badkamer. Hij wilde via het raam een ander raam te bereiken, maar viel drie verdiepingen naar beneden. Boebka, nummer 186 van de wereldranglijst, is in een ziekenhuis behandeld aan meerdere botbreuken. (Novum)

Fransman gooit Spurs naar basketbalzege

Rotterdam. Tony Parker heeft San Antonio Spurs vannacht de tweede zege van het NBA-seizoen bezorgd. Op bezoek bij Oklahoma City Thunder bracht de Franse basketballer in de laatste minuut langszij met een driepunter. Even later schoot hij weer raak, voor een eindstand van 86-84. Parker kwam in totaal tot veertien punten en elf rebounds. Kevin Durant van Oklahoma City was met 23 punten de meeste scorende speler op de vloer. (Novum)