Kortkolom economie

Gentherapie op Europese markt

Rotterdam. Voor het eerst komt een gentherapie op de markt in Europa. Dat heeft de Europese Commissie (EC) gisteren besloten. De markttoelating is een primeur in de westerse wereld. De gentherapie, Glybera genaamd, is ontwikkeld in Amsterdam. Glybera bevat een menselijk gen dat bij patiënten wordt geïnjecteerd, met een virus als transportmiddel. De therapie verlicht de symptomen van mensen met LPL-deficiëntie, een zeer zeldzame aangeboren stofwisselingsziekte. De goedkeuring van de EC werd al verwacht, omdat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA in juli een positief advies had gegeven. EMA had voordien driemaal negatief geadviseerd over Glybera. Het biomedisch bedrijf Amsterdam Molecular Therapeutics ging door de onzekerheid failliet, maar maakte een doorstart als UniQure. (NRC)

Drie grootbanken in belastingparadijzen

Amsterdam. ING, ABN AMRO en Rabobank hebben tientallen vennootschappen in belastingparadijzen, zoals de Kaaimaneilanden, Bermuda en Mauritius. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. Woordvoerders van de drie grootbanken stellen vandaag in de krant dat de Nederlandse schatkist hiervan geen nadeel heeft. Belastingparadijzen worden door bedrijven gebruikt om via brievenbusfirma’s geldstromen minder belast te krijgen. Deze constructies worden meestal geassocieerd met belastingontduiking of ontwijking. De drie banken stellen in het FD dat hun vennootschappen niet zijn bedoeld om belastingvoordeel te behalen, maar „om fiscaal nadeel te voorkomen”. ING legt uit dat dit bijvoorbeeld geldt voor vastgoedfondsen. Zonder de constructie via belastingparadijzen zouden deze fondsen drie keer belasting betalen: daar waar de belegger woont, in het land waar het vastgoed staat en daar waar het fonds is gevestigd. (Novum)

Dekkingsgraad pensioenen 102 pct.

Amsterdam. De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is afgelopen maand gestegen naar 102 procent. Een maand eerder lag de dekkingsgraad nog op 97 procent. De stijging heeft de maken met de nieuwe rekenrente die eind september is ingevoerd. Dat constateert Aon Hewitt in zijn maandelijkse Pensioenthermometer. Volgens een woordvoerder van Aon Hewitt zou de stijging zonder aanpassing van de rekenrente beperkt zijn. In dat geval zou de dekkingsgraad op 98 procent uitkomen. Ondanks de stijging zitten de pensioenfondsen nog onder het wettelijk vereiste minimumniveau van 105 procent. (Novum)

Omzet supermarkten stabiel in oktober

Amsterdam. Supermarkten hebben vorige maand 0,1 procent meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk. De omzet van de supermarkten bedroeg in oktober 2,47 miljard euro. De omzet per kassabon lag 1 procent lager, op 21,57 euro. Die daling is minder sterk dan in de afgelopen maanden. Zij werd gecompenseerd door een hoger aantal bezoeken. De supermarktomzet ligt al sinds juni op vrijwel hetzelfde niveau. (Novum)