Kortkolom buitenland

Vicepresident Irak krijgt weer doodstraf

Bagdad. Een rechtbank in Irak heeft gisteren, voor de tweede keer in twee maanden, de Iraakse vicepresident Tariq al-Hashemi bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Hashemi vluchtte al maanden geleden naar Turkije. De rechtbank achtte gisteren bewezen dat Hashemi eenlijfwacht opdracht had gegeven om een vooraanstaande overheidsfunctionaris te vermoorden. Begin september bevond een andere rechtbank Hashemi schuldig aan moord. Hashemi, een sunnitische politicus, is een oude rivaal van de shi’itische premier Maliki. De twee vonnissen dreigen de bittere politieke verdeeldheid in Irak verder te verergeren. Na het vorige vonnis volgden in heel Irak aanslagen, waarbij meer dan honderd doden vielen. (AP)

Grote operatie tegen Al-Shabaab Kismayo

Mogadishu. Somalische regeringstroepen hebben bijna 400 mensen opgepakt in een grote operatie tegen de terreurgroep Al-Shabaab in de havenstad Kismayo. Militairen van de Afrikaanse Unie, het Somalische leger en een aan de regering gelieerde militie hebben vorige maand Kismayo veroverd op Al-Shabaab. Sinds de inname zijn er geregeld aanslagen geweest in de stad, waarbij zeker twintig mensen zijn gedood. De laatste aanslag was dinsdag. Vier burgers kwamen toen om. (BBC)

Krant Israël bericht over moord PLO-man

JERUZALEM. De Israëlische censor heeft de krant Yediot Ahronot gisteren een verhaal laten publiceren over de moord op de plaatsvervanger van de voormalige Palestijnse president Arafat in 1988 in Tunis. Officieel bevestigt Jeruzalem niet dat Israël achter de moord zit, maar de beslissing van de censor wijst wel in die richting. De huidige Defensieminister Barak was volgens de krant betrokken bij de moord op Khalil al-Wazir, beter bekend als Abu Jihad, maar onduidelijk is hoe. (AP)

VS: 17 jaar voor plan aanslag Pentagon

Boston. Een Amerikaanse rechtbank heeft gisteren een 27-jarige man 17 jaar celstraf opgelegd voor het beramen van aanslagen op het Pentagon en het Capitool, de zetel van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Rechters in Boston achtten bewezen dat Rezwan Ferdaus met modelvliegtuigjes gevuld met explosieven aanslagen wilde plegen. Ferdaus is geboren in de VS, zijn ouders zijn Bengaals. Hij werd opgepakt tijdens een operatie waarbij FBI-agenten zich voordeden als leden van Al-Qaeda. (AP)

Argentinië verlaagt stemleeftijd naar 16

Buenos Aires. Het Argentijnse Congres heeft gisteren ingestemd met een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd. Jongeren vanaf zestien jaar mogen nu ook stemmen, hoewel dat niet verplicht wordt. De stemgerechtigde leeftijd is nu achttien jaar. Voor hen geldt een stemplicht. Critici van de wet zeggen dat die bedoeld is om de partij van president Cristina Kirchner te helpen tijdens de parlementsverkiezingen in 2013. Kirchner heeft de afgelopen maanden getracht in de gunst te komen bij jongeren. (AFP)