Kortkolom binnenland

Getrainde Afghaanse agenten ‘uit het zicht’

Den Haag. Tientallen van de ongeveer 300 door Nederlanders opgeleide onderofficieren en politieagenten zijn buiten de Afghaanse provincie Kunduz aan het werk gegaan. Zeker zoveel zijn helemaal van de radar van het ‘agentvolgsysteem’ verdwenen. Dat antwoordt het kabinet op vragen van de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie. Vorige maand bleek dat Defensie de basisopleiding voor onderofficieren had stilgelegd omdat het niet kon instaan voor de plaatsing van deze politiemensen. De Afghaanse autoriteiten die hadden beloofd zich te conformeren aan de Nederlandse beperkingen van de training, houden zich niet aan de afspraken. Deze week heeft de PvdA, die eerder tegen was, zich achter de missie geschaard. Diederik Samsom vind het „zinnig” de missie af te maken. Nu de stekker eruit trekken zou internationaal gezichtverlies betekenen. (NRC)

Penningmeester verduisterde 2,8 mln

Kampen. De voormalig penningmeester van de vereniging voor christelijk onderwijs in Kampen Iris heeft ongeveer 2,8 miljoen euro achterovergedrukt. Dat is gebleken uit onderzoek, meldde de vereniging. De medewerker werd al in juli op non-actief gesteld. De fraude kwam aan het licht bij een intern onderzoek van het college van bestuur begin dit jaar. Volgens de vereniging vervalste de man financiële overzichten. Tegen hem is aangifte gedaan. Iris probeert via een juridische procedure zo veel mogelijk van het verduisterde geld terug te krijgen. (Novum)

Opgestapte leden GS Flevoland weer terug

Lelystad. Drie van de vier gedeputeerden in Flevoland die een maand geleden opstapten, zijn teruggekeerd in het college van Gedeputeerde Staten. Een meerderheid van de Provinciale Staten ging gisteravond akkoord met de installatie, meldde Omroep Flevoland. Gedeputeerden Jaap Lodders (VVD), Marc Witteman (PvdA) en Jan-Nico Appelman (ChristenUnie en CDA) keren terug. De vierde gedeputeerde die eerder opstapte, VVD’er Anne Bliek, was niet bereid terug te keren. De vier gedeputeerden stapten op vanwege een kritisch rapport over natuurgebied Oostvaarderswold. Een onderzoekscommissie had geconcludeerd dat het natuurproject veel teveel had gekost. PVV en SP vinden het niet terecht dat de drie terugkeren zonder verantwoording af te leggen. (Novum)

Bommelder Schiphol vrijgelaten

Rotterdam. Een 41-jarige Rus die sinds medio februari vastzat voor een valse bommelding op Schiphol, komt vrij. Dat heeft de rechtbank gisteren besloten. De verwachting is niet dat een straf volgt, meldde justitie. De man was op het moment van het incident volledig ontoerekeningsvatbaar, zo is gebleken onderzoek. De kans op herhaling wordt klein geacht. De man riep 13 februari op Schiphol dat hij een bom bij zich had waarmee hij dreigde een deel van de luchthaven op te blazen. Twee vertrekhallen werden ontruimd en tientallen vluchten liepen vertraging op. Uiteindelijk bleek sprake van een vals alarm. (Novum)