‘Koopkracht daalt tot dertig procent’ – Rutte: niets van waar

Foto Hollandse Hoogte / Sijmen Hendriks

De koopkracht van grote groepen Nederlanders gaat de komende jaren veel meer achteruit dan tot nog toe gedacht. Sommige Nederlanders krijgen de komende vijf jaar tot wel dertig procent minder te besteden. Dat meldt RTL Nieuws vanavond op basis van berekeningen.

Maandag werd nog bekendgemaakt dat uit de doorrekening van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de koopkracht gemiddeld gelijk blijft. Mensen met lage inkomens gaan er iets op vooruit, mensen met hoge inkomens leveren daarentegen iets in.

Eerdere maatregelen moeten nog worden uitgevoerd

Dat de koopkracht van Nederlanders de komende jaren flink gaat dalen, zou niet alleen komen door de lastenverzwaringen die in het regeerakkoord staan, meldt persbureau Novum. Ook veel maatregelen van het vorige kabinet en uit het Kunduzakkoord moeten nog worden uitgevoerd.

Daardoor zouden alleenverdieners soms tot tien procent aan besteedbaar inkomen verliezen. Gepensioneerden gaan er tot 25 procent op achteruit en een deel van de mensen met een uitkering moet zelfs dertig procent inleveren.

‘CPB bevestigt cijfers

RTL Nieuws stelt de berekeningen te hebben voorgelegd aan het CPB, dat de cijfers zou bevestigen. De enorme koopkrachtdaling zou ook blijken uit stukken van het CPB die niet worden vrijgegeven.

Volgens Mark Rutte zijn er geen aanwijzingen dat de koopkracht fors achteruit gaat. “Er is helemaal niets dat daar op wijst.” Hij erkende dat sommige groepen zoals gepensioneerden of mensen met een uitkering het wel slechter kunnen krijgen, maar niet in zo’n grote mate. “Dan zou ook de economie moeten krimpen met een vergelijkbaar percentage.”

    • Dirk Wijnand de Jong