Kickboksen zit er voorlopig niet in

Vandaag komt de zaak tegen kickbokser Badr Hari voor de rechter. Hem worden acht delicten ten laste gelegd.

Nederland, Oostzaan, 11-01-2012 Portret van Badr Hari die de overstap maakt van het K1 vechten naar het boksen Foto ; Pim Ras / Hollandse Hoogte
Nederland, Oostzaan, 11-01-2012 Portret van Badr Hari die de overstap maakt van het K1 vechten naar het boksen Foto ; Pim Ras / Hollandse Hoogte Pim Ras/Hollandse Hoogte

Amsterdam. Badr Hari was voorheen bekend als dé Nederlands-Marokkaanse K1-vechter. Nu kent het grote publiek hem van zijn relatie met Estelle Cruijff. En van de reeks mishandelingen waarvan hij wordt verdacht.

Een flying kick kan van alles zijn, maar het betekent in ieder geval dat beide voeten in de lucht zijn geweest. Meestal houdt het in dat een aanloop is genomen. Op 12 mei 2012 gaf kickbokser Badr Hari (27) volgens het Openbaar Ministerie zo’n trap aan een onbekende man. Dat beweren althans getuigen. De man heeft geen aangifte gedaan, maar een deel van de vechtpartij is ook vastgelegd door camera’s. Het OM vervolgt Hari op eigen initiatief voor deze kwestie – ambtshalve.

Vandaag is de eerste pro-formazitting in de strafzaak, waarin Hari acht delicten ten laste worden gelegd. De zaak wordt niet inhoudelijk behandeld. Hari’s advocaat Bénédicte Ficq zegt dat Hari van plan is om te komen. En hij is bereid antwoord te geven op vragen.

Hari heeft een strafblad waar in ieder geval één eerdere veroordeling wegens geweld op staat, maar volgens Ficq is hij daarmee wat dat betreft haar „gematigdste cliënt”. Dat zegt wellicht meer over de clientèle van Ficq dan over Hari. De verdenkingen tegen hem zijn ernstig.

De zaak-Badr Hari kwam aan het rollen toen zakenman Koen Everink (van reisorganisatie Eliza Was Here) vier maanden terug aangifte tegen hem deed.

Tijdens Sensation White, waar Estelle en Badr samen waren, werd Everink in een skybox zwaar mishandeld. Everink wees Badr Hari aan als de hoofddader. In De Telegraaf vertelde hij: „Toen ik de wc uitwilde, voelde ik dat de deur vanaf de buitenkant werd tegengehouden. Ik drukte de deur open en kreeg toen volgens getuigen meteen een keiharde vuistslag of kopstoot. Het moment dat ik me weer herinner, lag ik al op de grond en ik herkende Badr Hari. Ik zag en voelde dat de stoot van hem afkomstig was.”

De zakenman vertelde dat er nog meer daders waren. Hari staat vandaag met één medeverdachte terecht. Naar een derde dader is het OM nog op zoek.

In het ziekenhuis bleek Everink zijn jukbeen, oogkas en neus te hebben gebroken. Artsen zetten met pinnen en platen zijn voet weer aan zijn onderbeen. Na de mishandeling, en de openheid van Everink in de media over het incident, stonden er meer mensen op die zeiden klappen te hebben gehad van de kickboxer. Jeroen van de Berg, van Club Air in Amsterdam, liet weten geslagen te zijn door Hari, zo meldde De Telegraaf. Nieuwe Revu schreef over een derde slachtoffer; een broer van een vrouw die toen een relatie had met Hari. Hij had geen aangifte gedaan uit angst voor represailles.

Inmiddels worden Hari acht delicten ten laste gelegd: poging tot doodslag van Everink, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij twee mannen (onder wie Jeroen van de Berg) en een poging daartoe bij twee andere mannen (de man uit Nieuwe Revu en de onbekende man die een flying kick kreeg). Daarnaast is hem tweemaal mishandeling ten laste gelegd. De conflicten zouden hebben plaatsgevonden in discotheken. Een rechtszaak die al liep tegen Hari is hieraan toegevoegd: hij zou met zijn auto een verboden rijrichting ingereden zijn en daarbij een voetganger hebben aangereden.

Toen de mishandeling van Everink aan het licht kwam, ontkende Hari. In het roddelblad Privé vertelde hij, aangeslagen, dat hij niets had misdaan. „Hij spreidde zijn handen en zei: Kijk dan! Zien die eruit alsof ze gisteravond gevochten hebben?”

Uiteindelijk meldde Hari zich toch bij de politie. Hij zei toch betrokken te zijn geweest bij de mishandeling van Everink. Hari zou slechts één klap hebben uitgedeeld. Het overige letsel was volgens de kickboxer veroorzaakt door mededaders.

De Telegraaf publiceerde de afgelopen maanden geregeld informatie uit het lopende onderzoek naar Hari. Tot grote ergernis van het Openbaar Ministerie. Misdaadverslaggever John van de Heuvel van de krant onthulde onlangs dat Hari de verkeerde schoenen had afgegeven aan het rechercheteam. Hari meende een paar witte schoenen te hebben gedragen tijdens Sensation White, maar uit beeldonderzoek van de politie bleek het om heel ander schoeisel te gaan. Ook was er commotie om een theedoek: Hari zou de doek om zijn hand hebben gewonden na het incident bij Sensation White. Hij ontkende dit, Hari zou met de theedoek naar eigen zeggen, glazen hebben schoongemaakt. Uiteindelijk kwam de theedoek boven water, en volgens De Telegraaf zit deze vol met bloedspoeren van de kickboxer en de zakenman.

Estelle moest onlangs bij de rechtbank in Amsterdam een nieuwe verklaring afleggen. Bij haar eerste verhoor had ze namelijk gezegd dat Hari niets had misdaan. Ze verscheen eind augustus bij Shownieuws en daar liet ze in een uitgebreid interview weten haar vriend te blijven steunen. „Ik wacht op hem. Mijn hart is nog steeds bij hem.”