Kickbockser Badr Hari vandaag voor de rechter - ‘geen uitzondering’

Vandaag komt de zaak tegen kickbokser Badr Hari voor de rechter. Hoewel de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld, heeft hij gezegd wel aanwezig te zijn en vragen te beantwoorden. Foto Hollandse Hoogte / Pim Ras

Vandaag komt de zaak tegen kickbokser Badr Hari voor de rechter. De rechters bepalen in een procedurele zitting onder meer of de 27-jarige vechtsporter in de cel moet blijven. Hari, op wiens tenlastelegging negen zaken staan, zit sinds 25 juli vast. Hem worden acht delicten ten laste gelegd.

Badr Hari zal volgens zijn advocaat Bénédicte Ficq zelf aanwezig zijn bij de zitting. Bij een procedurele zitting worden niet altijd vragen gesteld aan de verdachte, maar indien dat gebeurt dan zal hij daar antwoord op geven, zegt Ficq.

Justitie verdenkt Hari er onder meer van de zakenman Koen Everink op 7 juli te hebben willen doodtrappen of -slaan op dancefeest Sensation in een skybox in de Amsterdam Arena. De voormalig wereldkampioen K1-vechten heeft verklaard dat hij de miljonair met de bovenkant van zijn platte hand een klap heeft gegeven. De politie heeft onder meer kleren van Hari onderzocht op sporen, waaronder bloedsporen, zo schrijft Novum.

‘Mishandeling na schudden hand Estelle’

De 39-jarige Everink liep ernstig beenletsel op en breuken in zijn gezicht. Hij heeft aangekondigd een schadevergoeding te gaan eisen. Everink claimt volgens persbureau Novum geen aanleiding te hebben gegeven voor het geweld en alleen de hand van Hari’s vriendin Estelle Cruijff te hebben geschud.

Cruijff nam het eerder op voor haar vriend tijdens een verhoor, en moest onlangs een nieuwe verklaring afleggen. Ze verscheen eind augustus bij Shownieuws en daar liet ze in een uitgebreid interview weten haar vriend te blijven steunen.

“Ik wacht op hem. Mijn hart is nog steeds bij hem.”

Overige zaken gaan ook om geweldsdelicten

In de zaak staat ook een 35-jarige medeverdachte van Hari terecht. Ferhat Y. zit vast sinds 23 juli. Hij zou belastende verklaringen tegen Hari hebben afgelegd.
In zeven van de acht overige zaken waarvan Hari wordt verdacht gaat het eveneens om geweldsdelicten, allemaal in discotheken. Hij zou sinds februari 2010 in onder meer Amsterdamse clubs als Jimmy Woo en Club Air mensen ernstig hebben mishandeld, onder wie mede-eigenaar van Club Air Van Jeroen van den Berg.

Verder heeft Hari toegegeven in december in café Cooldown bij het Leidseplein een kopstoot te hebben uitgedeeld aan de broer van een ex. In de negende zaak zou hij tegen de rijrichting hebben gereden en daarbij een voetganger hebben geraakt. Hari werd in 2006 al eens veroordeeld tot een celstraf voor mishandeling van de buren van zijn ex-vriendin.

‘Link tussen vechtsport en criminaliteit bestaat al lang’

Dat een vechtsporter wordt vervolgd of met criminaliteit in verband wordt gebracht is geen uitzondering, schrijven Juliette Vasterman en Merel Thie vandaag in NRC Next. Vrijdag nog werd een 26-jarige kickbokser, Redouan Stitou, neergestoken aangetroffen op de oprit naar de A7. Hij overleed in het ziekenhuis. En zaterdag raakte kickbokser Dick Vrij op een Amsterdams terras slaags met Willem Holleeder.

“De link tussen vechtsporten en criminaliteit bestaat al lang. In de jaren 90 schreef criminoloog Frank Bovenkerk dat crimineel geweld ‘niet los te zien was’ van de groeiende populariteit van vechtsporten. Na een kritisch politierapport besloot de gemeente Amsterdam in 2010 kickboksgala’s te weren. De organisatoren zijn crimineel of hebben criminele connecties, zei de politie. De gala’s zouden ‘netwerkbijeenkomsten voor criminelen’ zijn.

Maximaal tien jaar cel

Het Openbaar Ministerie wil dat kickbokskampioen Badr Hari jarenlang achter de tralies verdwijnt. Op zware mishandeling staat maximaal acht jaar cel, en op een poging tot doodslag tien jaar. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak begint is nog niet bekend.

    • Mirjam Remie