‘Ik kies niet speciaal sterren uit’

Toneelgroep Amsterdam werft drie nieuwe acteurs. Recent kwamen er al twee acteurs bij. Directeur Ivo van Hove: „Ik zoek naar persoonlijkheden.”

Nee, Ramsey Nasr is niet de nieuwe Jacob Derwig, of Fedja van Huêt. Zo stel je geen ensemble samen, zegt directeur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam (TA). „Als een acteur als Jacob weggaat, ga ik niet op zoek naar iemand die op hem lijkt. Ik zoek voor het ensemble naar acteurs die sterke persoonlijkheden zijn. En Ramsey is een unieke kleur binnen dit gezelschap.”

Van Hove is „ontzettend blij” dat Nasr als acteur wil toetreden tot Toneelgroep Amsterdam. „Hij is bij mij in 1995 begonnen bij Het Zuidelijk Toneel en we hebben altijd contact gehouden. De laatste jaren bezocht hij geregeld voorstellingen bij TA. Ik heb voorzichtig eens geïnformeerd of hij geen zin had om weer toneel te spelen. En ja, dat had hij. Dat is natuurlijk fantastisch. Ik vind Ramsey een weergaloos acteur. Heftig en met een grote bezieling.”

Goed nieuws voor Toneelgroep Amsterdam, nadat Van Hove dit jaar een paar tegenvallers kreeg te incasseren. Kort na elkaar maakten Fedja van Huêt, Barry Atsma en Jacob Derwig bekend dat ze het gezelschap zouden verlaten. Een fikse aderlating, te meer daar deze topacteurs met hun bekendheid van film- en televisie, ook een ander publiek dan de toneelliefhebber aanspraken.

Maar dat TA nu een pr-probleem heeft, ontkent Van Hove. „Ons publiek komt voor de beste spelers, ook als die niet bekend zijn van televisie. De roem voor Barry Atsma kwam toen hij al bij het ensemble zat. Ik kies niet speciaal sterren uit, zo werkt het niet. Sommige spelers worden sterren – misschien ook wel doordat ze bij TA zitten.” Het is goed voor het gezelschap dat Halina Reijn bij De Wereld Draait Door over toneel kan praten, erkent hij. „Het is goed als een acteur ook uitstraling heeft buiten de toneelwereld. Ramsey heeft dat zeker.”

De wissels volgden elkaar snel op. Ook Leon Voorberg vertrok, en het contract van Marwan Chico Kenzari werd niet verlengd. Een toevallige, ongelukkige samenloop, aldus Van Hove. „Dat is onrustig voor de groep, dus we hebben er met elkaar goed over gepraat – is iedereen nog tevreden? Er was geen twijfel dat men als ensemble verder wilde.”

Van Hove streeft naar een ensemble „in de volle breedte”, met acteurs van 20 tot 70 jaar. Er ontbraken „ervaren acteurs van tussen de 30 en 45”, aldus Van Hove. Dus komt naast Nasr (38) ook Aus Greidanus Jr. (37) bij het gezelschap. Eerder werd al Bart Slegers (48) toegevoegd. Voor de jonge rollen komen de Vlaamse Hélène Devos (23) en Gaite Jansen (20) erbij. Van Hove: „Twintig acteurs en actrices, wie doet dat ons na?”

    • Herien Wensink