Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Hotelketen koopt SS Rotterdam - schip blijft in Rotterdamse haven

De SS Rotterdam in de haven van het Noord-Duitse Wilhelmshaven tijdens de verbouwing tot congresaccomodatie in mei 2008.
De SS Rotterdam in de haven van het Noord-Duitse Wilhelmshaven tijdens de verbouwing tot congresaccomodatie in mei 2008. Foto: NRC / Vincent Mentzel

Het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn, de SS Rotterdam, is verkocht aan Westcord Hotels. De Nederlandse hotelketen betaalde er 29,9 miljoen euro voor aan de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron, zo schrijft Novum. Het schip kan daardoor in Rotterdam blijven liggen.

Volgens Woonbron hadden meer dan honderd partijen interesse in het vaartuig. De corporatie is blij dat het schip behouden blijft voor Rotterdam. Vorige maand bleek nog dat een kapitaalkrachtige investeerder uit Oman een bod had gedaan op het horecaschip - het schip zou dan uit de Rotterdamse haven verhuizen.

Hotelketen blij met stoomschip

Westcord Hotels is een Nederlands bedrijf met veertien hotels in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Delft. Directeur Harry Westers zegt tegenover persbureau Novum “zeer enthousiast” te zijn over de aankoop:

“Het schip, dat uniek is op de wereld, is een prachtige aanvulling op onze portefeuille.”

De Rotterdam werd financieel debacle voor Woonbron

De corporatie kocht de Rotterdam in 2005 om het om te bouwen tot drijvend horeca- en conferentieoord. De verbouwingskosten liepen echter op tot meer dan tweehonderd miljoen euro, veel meer dan oorspronkelijk gepland. Woonbron kwam daardoor in financiële problemen: het jaarresultaat kwam uit op een verlies van veertig miljoen euro in plaats van een winst van ruim acht miljoen euro. Als gevolg daarvan stapte toenmalig bestuurder Martien Kromwijk op. De corporatie moest het schip verkopen.

Het is de bedoeling dat de overdracht plaatsvindt tussen 1 januari en 1 april 2013. Beide partijen werken nog aan het overleg met de vakbonden, de ontbinding van het contract met de huidige hotelexploitant en de juridische afwikkeling van een beslag dat ligt op de de aandelen van het schip.