Gourmandises a la Hélène

Lachend froetsten we, Rosie en ik, over het pad dat Hélène en Jean-Marc ons hadden gewezen, terug naar Monteverde en vanaf daar terug naar Valance. Van de berg af dit keer, met wind mee. Over kiezelstenen, wat best een beetje griezelig was.

Gourmandisch dinner. Foto NRC
Gourmandisch dinner. Foto NRC Gourmandisch dinner. Foto NRC

Ter ere van onze grootste terugkomst na ons avontuurtje in de bergen hebben Hélène en Jean-Marc een feestelijke gourmandische lunch georganiseerd. Aan een lange tafel in de tuin met twee vriendinnen Virginie en Sophie en hun kinderen Zoey en Louis. Want Hélène is kok. Voor ze ons twee van haar geheime recepten zal leren, eerst even dit: een intensieve groepsdiscussie over dat wonderlijke begrip le gourmandise.

Gourmandise: sinds ik de grens overliep was dat woord er, steeds meer en steeds vaker, telkens als er een zelfgemaakte wijn, jam, worst of kaas op tafel werd gezet. Zacht en zingerig uitgesproken, maar zonder lach. Want le gourmandise, dat is een serieuze zaak. Net zoiets als Johnny Hallyday, een nationale trots. Een wereld op zich, met zijn eigen regeltjes en wetten. Van alleen al het woord krijg ik inmiddels water in de mond en toch heeft niemand me kunnen uitleggen wat het precies betekent. Onze nieuwe vrienden deden een poging:

Quelqu’un qui aime le gourmandise: is iemand die geen honger heeft, maar eet omdat hij houdt van goed eten. Le gourmand is quelgu’un qui aime le gourmandise.

Le gourmandise: ik zou zeggen: alles wat mooi is aan het leven in een pot alcoholische besjes gestopt, maar het is: lekker eten. Dat is voor iedereen anders, voor Virginie zijn het bijvoorbeeld twintig jaar oude beschimmelde kaasjes.

Le Gourmet: iemand die houdt van le bon cuisine, maar alleen goed en gezond en niet meer dan dat hij nodig heeft.

Le gourmandisme: bestaat niet als woord op zich, maar als het zou bestaan zou het zoiets betekenen als discussiëren over het begrip gourmandise terwijl je in een tuin in Frankrijk zelfgemaakte gourmandises eet.

Dan nu het recept voor twee gourmandises a la Hélène. Het eerste een recept uit de regio waar we zijn, door Hélène geleerd van haar moeder, doch ook zonder eigen groentetuin makkelijk en snel te bereiden in onze koude keukentjes in Nederland. Wat eten we vanavond? Vananavond eten we:

Gratin Dauphinois

Foto NRC

Foto NRCFoto NRC

Voor vier personen hebben we nodig: 1 oven, 1 ovenschaal, 1 emmertje water, 1 kilo aardappelen, 4 teentjes knoflook, 20 cl room en 20 cl melk, 1 laurierblad, een paar takjes tijm en zout.

Stap 1. Foto NRC / Raoul de Jong

Stap 1. Foto NRC / Raoul de JongStap 1. Foto NRC / Raoul de Jong

1. schil de aardappelen en leg ze in een emmertje water. Niet te lang, want dan verliezen ze hun smaak.

Foto NRC / Raoul de Jong

Foto NRC / Raoul de JongFoto NRC / Raoul de Jong

2. Snij de aardappelen in schijfjes. Hoe dik, kan Hélène niet exact zeggen. Aangezien wij Nederlands zijn willen we dat toch gewoon weten, dus zegt ze: 1 centimeter.

Foto NRC / Raoul de Jong

Foto NRC / Raoul de JongFoto NRC / Raoul de Jong

3. Leg de helft van de aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal. Giet er de helft van de room en de melk overheen. Pers twee teentjes knoflook en verspreidt dit over de aardappelen. Leg het laurierblad erop en de tijm, gewoon nog met de takjes. En besprenkel met zout. Best een beetje royaal, ook al is dat slecht voor de bloedvaten enzo.

4. Maak op dezelfde wijze een tweede laag bovenop de eerste, met de overgebleven ingrediënten.

Foto NRC / Raoul de Jong

Foto NRC / Raoul de JongFoto NRC / Raoul de Jong

5. stop het geheel in de oven. Ongeveer een uur of 180 graden. Om te weten of de gratin klaar is, prik je er in met een vork. Gaat de vork er makkelijk doorheen, dan zijn we klaar om te eten.

Hélène. Foto NRC / Raoul de Jong

Hélène. Foto NRC / Raoul de JongHélène. Foto NRC / Raoul de Jong

6. Et, voila!

Dan nog een receptje, mijn favoriet. En wat mij betreft de verpersoonlijking van le gourmandise. Het vergt iets meer geduld en een beetje research, maar dan heb je ook wat: o wat een showstopper, zelfgemaakte vruchtenwijn!

Benodigdheden:
-1,5 kilo fruit. Hélène gebruikt frambozen, maar je kunt ook bramen, vlierbessen, perziken of abrikozen gebruiken. Wat jij lekker vindt.
-5 liter witte wijn.
-1 kilo suiker
-Alcohol: hier komt het grootste probleem om de hoek kijken. We hebben 1 liter vruchtenalcohol nodig van 45°. In Frankrijk kon je het vroeger in supermarkten krijgen, nu alleen nog in de apotheek. Ik weet niet hoe dat in Nederland zit, maar kan me zo voorstellen dat het lastig is te vinden. Weet iemand waar je het kunt krijgen? Zo ja, dan is dit het recept:

Verdeel alle ingrediënten gelijk over een aantal flessen. Laat het twee maanden gisten. Zeef de vruchten eruit en voila!

Eet en drink smakelijk! Mag ik u alleen nog vragen een fotootje te maken als u dat doet. Dan stuur ik die door aan Hélène, die wordt daar vast heel gelukkig van.

Raoul kreeg voor zijn tocht van de ANWB Human Nature travel gear, een rugzak en een jack van The North Face en een iPad van Mangrove.