Fiat NMa voor drie fusies van hospitalen

De concurrentiewaakhond NMa heeft vanmiddag groen licht gegeven voor drie ziekenhuisfusies. Het gaat om het Elizabethziekenhuis en het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, het Kennemmer- en Spaarneziekenhuis in Haarlem en het Orbis en Atrium in Sittard en Heerlen. De ziekenhuizen hebben een jaar lang met juristen van de mededingingsautoriteit gesteggeld om toestemming te krijgen. De weg is, juridisch, nu ook vrij voor andere ziekenhuizen die willen fuseren.

Reden om samen te gaan is dat artsen beter worden in ingewikkelde, riskante operaties naarmate het aantal patiënten op één plek groter is. Zo zullen bijvoorbeeld de honderden borstkankeroperaties die jaarlijks worden gedaan door twee medische teams, in de twee Tilburgse ziekenhuizen, straks door één team worden uitgevoerd op één plek. Die ziekenhuizen liggen op tien minuten afstand rijden van elkaar. Voor herstel en nabehandeling van patiënten, zullen vier ‘buitenpoli’s’ worden geopend, die patiënten dichter bij huis bedienen. „We willen niet één grote ziekenhuisfabriek, maar kleine locaties voor de menselijke maat”, zegt bestuurslid Marcel Visser van het Elizabethziekenhuis. Samen verlenen de twee Tilburgse ziekenhuizen jaarlijks voor circa een half miljard zorg.

De NMa vreesde dat de ‘marktmacht’ van de fusieziekenhuizen in hun regio te groot werd. Ofwel: dat ze prijzen van behandelingen straffeloos konden verhogen. De ziekenhuizen hebben beloofd drie jaar geen prijzen te verhogen. Bovendien, toonden ze aan, krijgen verzekeraars steeds meer ‘marktmacht’ waardoor ziekenhuizen prijzen moeten beheersen. In het regeerakkoord staat hierover: „We gaan nieuwe accenten leggen op meer samenwerken in plaats van enkel concurreren.”