Drie van de vier opgestapte gedeputeerden terug in Flevoland

De gedepteerden stapten op wegens een vernietigend rapport over natuurgebied Oostvaarderswold, een gebied tussen de Oostvaardersplassen en de Noord-Veluwe van 1800 hectare groot.
De gedepteerden stapten op wegens een vernietigend rapport over natuurgebied Oostvaarderswold, een gebied tussen de Oostvaardersplassen en de Noord-Veluwe van 1800 hectare groot. Foto ANP / Marcel Antonisse

Drie van de vier gedeputeerden in Flevoland die een maand geleden opstapten, zijn teruggekeerd in het college van Gedeputeerde Staten. Een meerderheid van de Provinciale Staten ging gisteravond akkoord met hun installatie, zo schrijft Novum.

Gedeputeerden Jaap Lodders van de VVD, Marc Witteman van de PvdA en Jan Nico Appelman van de ChristenUnie en CDA keren terug. De vierde gedeputeerde die eerder opstapte, VVD’er Anne Bliek, was niet bereid terug te keren. Zij had als enige van de gedeputeerden ziting in de voorgaande Geduputeerde Staten.

Voor het eerst in 26 jaar legden alle gedeputeerden functie neer

De vier gedeputeerden stapten op vanwege een kritisch rapport over natuurgebied Oostvaarderswold, een gebied tussen de Oostvaardersplassen en de Noord-Veluwe van 1800 hectare groot. Het was voor het eerst in 26 jaar dat alle gedeputeerden hun functie neerlegden. Een onderzoekscommissie had geconcludeerd dat het natuurproject veel te veel had gekost. In her rapport kreeg ook de voorgaande Gedeputeerde Staten veel kritiek. Alleen Anne Bliek, die nu niet terugkeert, had daar zitting in.

Kritiek: gedeputeerden keren zonder verantwoording af te leggen terug

PVV en SP vinden het niet terecht dat er drie van de vier gedeputeerden terugkeren zonder verantwoording af te leggen over de fouten die gemaakt zijn. Bij het aftreden destijds werd wel rekening gehouden met terugkeer, maar alleen maar dezelfde gezichten werd als ongeloofwaardig gezien. Wie de vierde gedeputeerde wordt, is niet bekend.