Drenthe dwarsboomt start Vuelta

De komst van de Ronde van Spanje over drie jaar naar Nederland staat op losse schroeven. Nu de provincie Drenthe geen geld meer steekt in de zeventigste editie van de Vuelta, heroverweegt de provincie Friesland ook deelname.

De gemeente Emmen heeft evenmin geld beschikbaar gesteld. Hier zou de Spaanse wielerronde van start moet gaan. Emmen stak in 2009 nog vier ton stak in de Vuelta. Emmen en de provincie Friesland verwachten binnen twee weken meer duidelijkheid te geven.

Voorzitter Jos Vaessen van de organiserende stichting La Vuelta Holanda 2015 verwacht desondanks dat de Spaanse wielerronde in 2015 „gewoon op Nederlandse bodem van start gaat”. Hij is naar eigen zeggen in gesprek met vier provincies en twaalf steden. Een haalbaarheidsonderzoek moet eind dit jaar uitsluitsel geven.

Vanwege het dopingschandaal rond de Amerikaanse oud-wielrenner Lance Armstrong en de vele dopingbekentenissen nadien en vanwege de bezuinigingen, steekt Drenthe geen zes ton in de Vuelta, besloot het provinciebestuur gisteren.

Drie jaar geleden leverde de Spaanse wielerronde – door wijlen wielerfan en commissaris van de koningin Relus ter Beek naar Drenthe gehaald – de noordelijke provincie nog 5,3 miljoen euro op aan extra overnachtingen, vervoer, horeca en detailhandel.

Gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA) van Drenthe: „We hadden als provinciebestuur graag het succes van 2009 herhaald. Maar de omstandigheden zijn veranderd. De internationale wielerwereld is verwikkeld in een dopingschandaal, Rabobank heeft zich als sponsor teruggetrokken en de provincie moet bezuinigen.”

Voor de editie van de Vuelta in 2015 zijn vijf koersdagen in Nederland afgesproken met de Spaanse organisatie, vertelt organisator Vaessen. Het is de bedoeling dat de Ronde van Spanje zou beginnen met een ploegentijdrit in Emmen. De tweede etappe zou langs de Friese Elfstedentochtroute voeren en de derde rit van het Friese Dokkum naar Zwolle in Overijssel gaan. Na de vierde etappe in dezelfde provincie van Meppel naar Enschede zou de vijfde etappe door Noord-Brabant en eventueel Zeeland finishen in het Brabantse Breda.

Organisator Vaessen gaat er nog steeds vanuit dat de start in Emmen doorgaat. „Die komt volledig voor rekening van het bedrijfsleven en de gemeente. Het enige wat nu van de baan is, is een etappe die volledig over Drents grondgebied voert”, zegt Vaessen.

Overigens moet zijn stichting La Vuelta Holanda 2015 ook op zoek naar een nieuw lid in de raad van advies. De Drentse commissaris van de koningin Jacques Tichelaar trekt zich daaruit terug, laat een woordvoerder weten.

In diezelfde adviesraad van de stichting zit ook burgemeester Cees Bijl van Emmen. Of hij aanblijft, laat Bijl afhangen van de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek waarover Vaessen de gemeente de komende week bijpraat.