Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr gaat weer acteren

Ramsey Nasr tijdens de live-manifestatie Leve de Beschaving in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

Ramsey Nasr (38) treedt in 2013 toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. De scheidend Dichter des Vaderlands keert daarmee terug naar zijn eerste liefde: toneel.

Naast Nasr treden Aus Greidanus Jr. (37) en Gaite Jansen (20) toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam (TA). Eerder werden al Hélène Devos (23) en Bart Slegers (48) aangenomen. Zij komen in de plaats van Barry Atsma, Fedja van Huêt, Jacob Derwig, Leon Voorberg en Chico Kenzari, die allen dit jaar vertrokken bij TA.
Ramsey Nasr speelde dertien jaar geen toneel, maar was nog wel te zien in films en tv-series, zoals Overspel. Nasr:

“Na de periode als Dichter des Vaderlands had ik behoefte aan echt iets heel anders. Het werd tijd voor iets ouds.”

‘Nasr is een zeldzame performer’

Nasr begon zijn toneelcarrière in 1995 bij Het Zuidelijk Toneel toen Ivo van Hove daar artistiek leider was. In de vijf jaar dat hij daar zat, speelde hij mooie rollen in onder meer Koppen, Maat voor Maat, Hard Brood en India Song. Hij was Scipio in Caligula en Romeo in Romeo en Julia. Hij gold destijds als uitzonderlijk talent: ‘Nasr is een zeldzame performer. Hij beschikt over een vocale en fysieke wendbaarheid en een techniek die zijn publiek betovert en meesleept’, schreef een krant.

Maar in 2000 zei hij het toneel vaarwel: hij wilde schrijver worden. Zijn afscheidsmonoloog, Geen lied, was meteen zijn poëziedebuut. Nu zijn termijn als Dichter des Vaderlands in januari 2013 afloopt, pakt Nasr zijn toneelcarrière weer op. De eerste productie waarin hij bij TA te zien zal zijn is Lange dagreis naar de Nacht van Eugene O’Neill, in augustus 2013.

Met het schrijven stopt Nasr niet

Nasr wil ernaast blijven schrijven, en hoopt ook voor het gezelschap te kunnen schrijven. “Daar is ruimte voor. Maar dat bekijken we wel als het zich aandient, want ik begin hier niet aan met enig voorbehoud. Ik duik er onvoorwaardelijk in.”

Een van Nasrs eerste optredens als Dichter des Vaderlands: