De stoel en het doel

Zou de grootste partij van Nederland eigenlijk wel een spindokter hebben? Voormalig parlementair verslaggever en communicatieadviseur, tegenwoordig Tweede Kamerlid Ton Elias komt bij de VVD het meest in aanmerking voor die functie, maar ook hij wist gisteren en eergisteren niet hoe snel hij de lift moest opzoeken. Zelfs minister en informateur Henk Kamp, volgens CDA-spindokter Jack de Vries in De wereld draait door (VARA) de man die altijd alles kan uitleggen, zette woensdag in PowNews een rasecht ‘vogelaartje’ neer: zwijgend en licht verontwaardigd doorlopen als Rutger Castricum je lastige vragen stelt.

De redactie van Pauw & Witteman (VARA) bedacht het woord ‘zorgpremie-rel’ voor de veenbrand die nu al twee dagen woedt in de VVD, elke morgen opnieuw aangestoken op de voorpagina van De Telegraaf. Kostte het Gerri Eickhof woensdag in het NOS Journaal nog moeite om in Amsterdam-Zuid en Amersfoort verontwaardiging op te tekenen uit de mond van bovenmodale landgenoten, in de VVD-achterban laait het vuur zo hoog op als in de haard van de Overijsselse partijbaron GertJan Oplaat, die we nog kennen als trouw supporter van Rita Verdonk in de strijd met Mark Rutte om het leiderschap. Hij bedient zich nu van metaforen als „in het pak genaaid” en „om de tuin geleid” teneinde zijn gram te spuien over de inkomensafhankelijke „weeffout” in het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Ook de EO speelt voor pyromaan en nodigde twee avonden achter elkaar Elsevier-columnist Syp Wynia uit om te verklaren wat Rutte zou bewegen. Die wil zo graag premier blijven dat hij zonder ruggengraat alles cadeau doet aan Diederik Samsom: „De stoel is belangrijker dan het doel.”

Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de inkomenseffecten van de nieuwe maatregel, liet De vijfde dag (EO) CDA-econoom Sylvester Eijffinger alvast enveloppen met rode en groene kaarten uitdelen aan burgers met verschillende inkomens- en gezinssituaties.

Het felst, brandend van oprechte woede, zijn echter zelfverklaarde VVD-stemmers Dominique Weesie en Rutger Castricum in PowNews. Rutger pakt zijn voormalige vrienden op het Binnenhof keihard aan, en die moeten nog even wennen aan de nieuwe rolverdeling. Vooral beoogd minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vond het lastig om weerwoord te bieden aan de man met wie ze zo gezellig dronken was geworden op Ibiza en die haar nu boos verweet te „fucken met de achterban.”

    • Hans Beerekamp