CIA: we hielpen meteen in Benghazi

Al binnen 25 minuten na de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi op 11 september schoten agenten van de CIA de in moeilijkheden geraakte ambassadeur Chris Stevens en zijn staf te hulp. Dit kan worden opgemaakt uit informatie die de CIA gisteren heeft vrijgegeven.

De inlichtingendienst wil zo berichten ontkrachten van het tv-station Fox News deze week dat de CIA zijn medewerkers in Benghazi, die in een onderkomen op ruim een kilometer van het consulaat verbleven, zou hebben opgedragen zich er niet mee te bemoeien.

Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney oefende naar aanleiding hiervan kritiek uit op de handelwijze van de regering van president Obama. De aanval, die resulteerde in de dood van Stevens, heeft tot heftige discussies in de Verenigde Staten geleid.

Volgens een gisteren vrijgegeven chronologie van de gebeurtenissen kregen CIA-medewerkers in Benghazi om 9 uur 40 ’s avonds bericht dat het consulaat was aangevallen door militante moslims. Meteen daarop probeerden ze via lokale contacten aan zwaardere wapens te komen. Toen dat mislukte reden zes medewerkers 25 minuten later zelf naar het consulaat om te helpen. Een CIA-woordvoerder omschreef de mannen als „helden”, die hun leven zonder aarzelen op het spel zetten.

Terwijl vanuit Washington de zaak scherp in de gaten werd gehouden en er ook een drone boven Benghazi vloog, was er volgens de CIA geen sprake van dat hoge functionarissen op eigen houtje beslissingen zouden hebben genomen, waarbij lokale medewerkers werden gepasseerd.

Intussen schrijven twee journalisten, onder wie de Nederlander Harald Doornbos, in het gerespecteerde blad Foreign Policy dat zij nog op 26 oktober gevoelige documenten aantroffen op het terrein van het consulaat. Ze zeiden brieven te hebben aangetroffen waarin medewerkers zich bezorgd toonden over Libische politieagenten die vanuit een belendend gebouw foto’s maakten van het terrein. Uit een andere brief bleek dat de Libische regering naar de mening van de Amerikanen was tekortgeschoten bij de beveiliging van het complex.