Boekenbijlage staat in teken van Amerika

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Amerika, Amerika en nog eens Amerika.

We openen met een artikel over het uitgeversland in New York. Wat blijkt? Amerika is nog altijd leidend. In de rubriek Boekdelen praat Amerikaniste Ruth Oldenziel over The Warmth of Other Suns, een boek over de voorouders van Michelle Obama. Zelfs onze rubriek ‘Pas Verschenen’ is een ode aan Amerika en in de lijst zijn pas verschenen Amerikaanse titels opgenomen.

Verder is er aandacht voor de nieuwe opkomende literaire sterren van de Verenigde Staten, gaan we met een bespreking van The Cost of Hope dieper in op de huidige staat van de gezondheidszorg in de VS, blijkt uit The End of Men dat de vrouw in de VS de baas aan het worden is en bespreken we met Being Gay homosexualiteit in Amerika.

Maar er is nog meer Amerika in de Boekenbijlage vandaag. Zoals een reportage over Archer City, een lege boekenstad in de Amerikaanse woestijn. We hebben interviews met de Amerikaanse schrijver Tom Wolfe en de Amerikaanse econoom Micheal Lewis. We bespreken Graa Boomsma’s uiteenzetting over de Great American Novel en vragen ons af hoe het staat met het lezen van de klassieken op Amerikaanse universiteiten.

Ook volgt er nog een analyse van het oeuvre van de schrijfster Ayn Rand. Haar hyperindividualisme vormt de basisfilosofie voor menig Amerikaan. Tot slot wordt er gekeken naar muzikant Bruce Springsteen, geestverwant van Barack Obama.

    • Roderick Nieuwenhuis