‘Boeken van reizen goedkoper via buitenlandse reisorganisaties’

Op een na grootste daler maar nog altijd veruit het populairst is Frankrijk. Foto Flickr / JürgenBOT

Wie van plan is in de nabije toekomst een vakantie te boeken, doet er goed aan eens te kijken op de websites van reisorganisaties in onze buurlanden. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat via Duitse en Belgische organisaties aanzienlijke financiële voordelen kunnen worden behaald, oplopend tot soms wel honderden euro’s.

De Consumentenbond noemt het voorbeeld van de Duitse spoorwegen, waar via de website bahn.de honderd euro kan worden bespaard op een retourtje voor twee personen van Utrecht naar Berlijn. Verder is bijvoorbeeld een vierpersoonsbungalow in Center Parcs op de Belgische en Duitse website van het bungalowpark een kwart tot een derde goedkoper dan op de Nederlandse versie, meldt persbureau Novum, en loopt het verschil voor een pakketreis naar Spanje tussen de Nederlandse, Belgische en Duitse sites van reisbureau Neckermann op tot bijna 480 euro.

Volgens de Consumentenbond laten de hoge verschillen zich verklaren doordat sommige schoolvakanties, en daarmee de hoogseizoenperiodes, in de buurlanden anders vallen dan in Nederland. Ook is de Duitse consumentenmarkt groot en kunnen reisorganisaties door grotere inkoop lagere prijzen bedingen. Verder worden in Duitsland geen of weinig reserverings- of creditcardkosten gerekend en zijn kinderkortingen in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. De uitkomsten van het hele onderzoek staan in de reisgids van november.