Als twee broers samen pootje baden op Coney Island

None

World of Jenks BNN, 21.25 - 21.55 uur

Het is hip, programma’s maken over mensen met afwijkingen, aandoeningen of sociale tekortkomingen.

Zes weken geleden begon de VPRO met de nieuwe serie van de Brits-Amerikaanse filmmaker Louis Theroux die op bezoek ging bij dementerenden en jongeren met autisme. Nu komt BNN met de World of Jenks, een luchtiger variant van het soort participerende documentaires dat Theroux al jaren maakt.

In de aflevering ‘Can't make me be’ gaat de 24-jarige filmmaker Andrew Jenks in New Hampshire langs bij Chad, een 20-jarige jongen met autisme. Chad blijkt een aandoenlijke jongen die verslaafd is aan computerspelletjes en flesjes zand verzamelt. Om nader tot hem te komen besluit Jenks zijn ‘nieuwe vriend’ mee te nemen naar New York. Een slecht idee omdat Chad horendol wordt van het straatlawaai. Coney Island blijkt een beter plan. Daar rennen de jongens blootsvoets door het water en wordt een echte band gesmeed.

Helaas blijft de aflevering van Jenks oppervlakkig. De schrijnende kant van autisme, zoals Theroux die bewust in beeld bracht (een woedeaanval van de 15-jarige Joey), blijft hier achterwege. Chad voldoet aan het cliché van de autist zoals we dat kennen van Dustin Hoffman in Rain Man, de idiot savant. Het beeld van een lastig maar begaafd persoon die warme gevoelens oproept. Dat was nu juist het zoetsappige vooroordeel dat Theroux wilde doorbreken.

    • Rosan Hollak