Ai Weiwei: mensen lachen om pogingen van China tot censuur

De Chinese dissident en meest invloedrijke kunstenaar ter wereld Ai Weiwei ziet een belangrijke rol weggelegd voor het zwaar gecensureerde internet in zijn land. In dit filmpje van blog Big Think laat hij zijn licht schijnen op de strijd tussen het vrije woord op het net en de Chinese regering.

Ai Weiwei, 27 september 2012.
Ai Weiwei, 27 september 2012. Foto Reuters / David Gray

De Chinese dissident en invloedrijkste kunstenaar ter wereld Ai Weiwei denkt dat het zwaar gecensureerde internet China kan helpen op weg naar vrijheid. In dit filmpje van blog Big Think laat hij zijn licht schijnen op de strijd tussen het vrije woord op het net en de Chinese regering.

Volgens Ai Weiwei brengen sociale media zoals de Chinese Twitter Sina Weibo “een zekere vorm van vrijheid” met zich mee die het land nooit eerder kende. Ondanks de strenge controle. Het microblog Sina Weibo kan slechts bestaan omdat het de regels en wensen van de overheid strikt opvolgt. Naar verluidt zijn er mensen in dienst die onwelgevallige berichten handmatig verwijderen. Dat gebeurt zelfs zo goed, dat de site haar eigen berichten censureert, zo kwam onlangs naar buiten.

Weiwei’s eigen populaire blog en Twitter-account werden in 2009 afgesloten door de Chinese autoriteiten. Hij liet zich daarop regelmatig uit over schendingen van mensenrechten. Ai Weiwei werd deze zomer vrijgelaten na een gevangenschap van drie maanden - hij zou belasting hebben ontdoken, maar volgens de dissident is het vonnis politiek gemotiveerd.

‘Om pogingen tot censuur zullen mensen alleen maar lachen’

Op internet kunnen burgers comments plaatsen en op elkaars berichten reageren, waardoor het politieke landschap structureel verandert, zegt Weiwei. En de harde maatregelen van de regering om dat te onderdrukken - daar zullen mensen alleen maar om lachen.

Maar harde maatregelen zijn er genoeg. Onlangs maakte de regering de Chinese en Engelse websites van The New York Times ontoegankelijk, wegens een artikel over de dubieuze manier waarop partij premier Wen Jiabao aan zijn vermogen van 2,7 miljard dollar komt. Een gevoelig punt voor Wen, die altijd zijn eenvoudige afkomst heeft benadrukt. Bovendien laat hij zich als premier voorstaan op zijn strijd tegen corruptie.

Gisteren meldde The New York Times dat een 27-jarige eigenaar van een internetcafé is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het “ondermijnen van staatsgezag”. Hij heeft volgens de staat geprobeerd een nieuwe oppositiepartij op te richten, zo zou blijken uit berichten die hij stuurde naar vrienden. Volgens critici was hij alleen maar lid van een chatgroep waar werd gesproken over democratische hervormingen en constitutionele rechten. Cao Haibo zat acht maanden vast zonder proces.

Activistische Gangnam Style

Vorige week greep Ai Weiwei de hype rond het nummer Gangnam Style even aan om een kritische blik te werpen op het censuurbeleid van de Chinese regering. De handboeien verwijzen naar zijn eigen gevangenschap en de internetcensuur in China.