Advocaat Badr Hari: media hebben hem als dader neergezet

Volgens de advocaten van Badr Hari is hij het slachtoffer geworden van de media, die “onwaarschijnlijk veel” over hem heen hebben gestort. De werkelijkheid is niet goed weergegeven en zijn relatie met Estelle Gullit zou ervoor hebben gezorgd dat hij in de aandacht bleef staan.

Badr Hari zelf hield zich stil tijdens de zitting vandaag. Foto Hollandse Hoogte / Pim Ras

Volgens de advocaten van Badr Hari is hij het slachtoffer geworden van de media, die “onwaarschijnlijk veel” over hem heen hebben gestort. De werkelijkheid is niet goed weergegeven en zijn relatie met Estelle Gullit zou ervoor hebben gezorgd dat hij in de aandacht bleef staan.

Saskia Belleman, rechtbankverslaggeven van De Telegraaf, meldt op Twitter:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Als #BadrHari geen relatie had gehad met “mooie Estelle van wie de relatie met voetbalkoning Gullit over was, dan was de zaak al afgedaan.”

Advocaat Bénédicte Ficq betoogde in de rechtszaal dat de kickbokser door de media als dader is neergezet terwijl de aanklachten tegen hem nog niet bewezen zijn. Dat heeft hem geschaad “als mens, K1-vechter en verdachte”, schrijft Novum.

“”Hij is neergezet als monster, psychopaat en butcher.”‘

‘Alle-ballen-op-Hari-mechanisme’

Justitie verdenkt Hari er onder meer van de zakenman Koen Everink op 7 juli te hebben willen doodtrappen of -slaan op dancefeest Sensation in een skybox in de Amsterdam Arena. De voormalig wereldkampioen K1-vechten heeft verklaard dat hij de miljonair met de bovenkant van zijn platte hand een klap heeft gegeven. De 39-jarige Everink liep ernstig beenletsel op en breuken in zijn gezicht.

Ficq voerde aan dat de verklaringen van Everink tegenstrijdig zijn en wil de politieverslagen inzien. Ze zei dat de zakenman per se wil dat Hari ‘hangt’ en daarom ‘aangereikte’ verklaringen zou hebben afgelegd. De advocaat wees ook op de twaalf bacardi-cola’s die Everink had gedronken en de ‘alcoholintoxicatie’ die bij hem is vastgesteld. Zijn visie zou daarom onbetrouwbaar zijn, ook omdat hij knock-out is geweest. Ze noemde dat het alle-ballen-op-Hari-mechanisme.

Verder zou de rol van Hari in uitlatingen van Everink in getapte telefoongesprekken pas later zijn ‘gereconstrueerd’. Everink weet niet of Hari überhaupt iets heeft gedaan, betoogde Ficq, maar heeft zich dat laten aanpraten, mede gebaseerd op Hari’s reputatie.

‘Onnoemelijk aantal telefoontaps’

Ficq wees ook op het ‘onnoemelijke’ aantal telefoontaps, schrijft Novum. Ze denkt dat de politie verwachtte dat Hari slachtoffers of getuigen geld zou aanbieden om te zwijgen.

De advocaat probeerde ook twijfel te zaaien over andere verklaringen. Onder anderen Saskia M., die Everink had uitgenodigd, zou zijn beïnvloed door de ‘hausse’ aan publiciteit. Ook heeft de politie haar tijdens een verhoor volgens Ficq bang gemaakt. Ze stelde dat de politie aan ‘tunnelvisie’ lijdt door Hari als centrale verdachte aan te merken.

Badr Hari zelf nauwelijks aan het woord

De 27-jarige Hari kwam zelf nauwelijks aan het woord. Hij antwoordde alleen beleefd op een vraag van de rechter en zat verder schijnbaar onaangedaan te luisteren.
Het onderzoek naar de mishandeling op Sensation is medio januari klaar, zei de officier van justitie. Er moeten nog getuigen worden gehoord en een theedoek met bloedsporen van Hari en Everink worden onderzocht, evenals camerabeelden. De rechtbank houdt nog deze maand een zogeheten schouw in en rondom de skybox.

Het OM wil Hari en zijn medeverdachte in ieder geval nog drie maanden vasthouden. De twee verdachten beschuldigen elkaar. Volgens justitie is er genoeg bewijs tegen beiden. Hari staat terecht voor nog zeven geweldsdelicten.

    • Mirjam Remie