17.15

De actrice Carice van Houten heeft haar hele jeugd naar deze beuk gekeken. Je kon elkaars hand vasthouden en er omheen gaan staan. In 2006 is hij omgevallen, 240 jaar oud. Zijn stam ligt er nog, kaal, log, nat. De wethouder heeft er een nieuw boompje naast geplant.

Destijds wilde ze liever in de stad wonen, bij andere kinderen. Vriendjes kwamen niet vaak bij haar thuis, omdat hun ouders het er te eng vonden. „En het wás ook eng”, zegt ze. „Hoe heb ik het gedurfd? Van balletles door dat bos naar huis fietsen. Dan keek ik achterom en dan zag je helemaal niets – een pikzwart gat.”

Tien jaar lang, tot haar zeventiende, woonde ze in het koetshuis van Nieuw-Amelisweerd met haar moeder, stiefvader en zus. Het bos heeft haar geuren ingeprent. Ze ruikt de bosanemoon nog. „In het weekeinde kwam er vaak bezoek, omdat wij zo mooi woonden. En dan moesten we gaan wandelen. Terwijl ik daar elke dag liep en elke tak kende.”

Het was hun tweede huis in Amelisweerd. Het eerste stond er ook, maar dat is gesloopt voor de A27.