Zo herken je de miljonair in de polder

Nederland telt 92.000 miljonairs, die samen 39 procent van al het vermogen in Nederland bezitten, zegt Van Lanschot Bankiers. Lang leve de eigen zaak.

Amsterdam. Dus u denkt bij een miljonair aan die antieke familie met dubbele achternaam in dat prachtige oude pand? Ze lopen het liefst rond in tweedkleding en rijden een oudere Volvo waar de hond zijn haren in verspreidt?

Of ziet u eerder die patjepeeër met regelmatig een andere hoogblonde vrouw in dat dure, maar foeilelijke huis voor zich? Zo’n man die vaak heel irritant het gas van zijn Porsche net iets te diep indrukt?

Zeker, ze bestaan. Maar de gemiddelde miljonair herkent u waarschijnlijk niet aan uiterlijkheden. Die rijdt namelijk in een Duitse auto. Bij voorkeur BMW en anders een Audi of, net zo makkelijk, een Volkswagen. Hij – of zij – is boven de vijftig en keurig gehuwd. En oh ja, ze zijn gelukkig. En dat heeft dan ook met hun geld te maken.

Dat alles blijkt uit een onderzoek van Van Lanschot Bankiers naar vermogenden in Nederland. De bank gebruikte verschillende rapporten, liet 257 miljonairs in Nederland interviewen en vroeg het Centraal Bureau voor de Statistiek een data-analyse te maken.

Een belangrijke uitkomst? Nederland telt 92.000 miljonairshuishoudens. Zij bezitten gezamenlijk 39 procent van het vermogen in Nederland. De gemiddelde Nederlandse miljonair heeft een vermogen van 2,9 miljoen euro en een jaarlijks besteedbaar inkomen van 78.000 euro. Hun vermogen zit vooral in aandelen en obligaties. Daarna steken ze het in onroerend goed en een klein gedeelte staat op een spaarrekening.

Het zijn zeker niet de miljonairs die u in de Quote-500 tegenkomt. In die jaarlijkse lijst, die gistermiddag verscheen, staan de bekende miljonairs. Mensen of families van wie evident is dat ze veel geld bezitten. Of personen die er trots op zijn dat ze het hebben gemaakt en graag met een kiekje in het blad staan. Dit jaar staat Charlene de Carvalho-Heineken voor het eerst op nummer één van de rijkenlijst met een geschat vermogen van 5,4 miljard euro. Met een paar miljard minder staat Frits Goldschmeding op nummer twee. Hij heeft een geschat vermogen van 2,1 miljard euro, volgens Quote. En terwijl de dochter van Freddy Heineken volgens het blad haar vermogen het afgelopen jaar met 8 procent zag toenemen, daalde dat van de oprichter van uitzendconcern Randstad met 4,5 procent. Op de volgende plaatsen staan respectievelijk Wijnand Pon (2 miljard euro) – rijk geworden met de import van auto’s –, bouwmiljardair Dik Wessels (2 miljard euro) en mediaondernemer John de Mol (1,9 miljard euro).

De top vijf bestaat, met uitzondering van de Heineken-nazaat, allemaal uit mensen die hun vermogen hebben vergaard met een eigen zaak. Daar komen Van Lanschot en de Quote bij elkaar: ook volgens het onderzoek van de bank dankt net iets meer dan de helft van de Nederlandse miljonairs daaraan het vermogen. Negeer dus de klachten van succesvolle ondernemers in het vervolg: zelf ondernemen kan lonen.

Maar een beetje goed salaris bij een baas doet ook wonderen volgens het rapport – 40 procent van de miljonairs heeft een ‘substantieel deel’ van hun vermogen verdiend in loondienst. Dat vermogen betekent vervolgens niet dat de benen op de bank gaan en de baas een ontslagbrief schrijven. Een derde van de miljonairs heeft op dit moment een betaalde baan. Vermogen komt met de jaren, blijkt ook uit het rapport. Miljonairs onder de veertig zijn uitzonderlijk. Bijna tweederde is tussen de vijftig en zeventig jaar oud. Een relatie blijkt ook niet slecht voor het vermogen. Slechts 16 procent van de miljonairs is alleenstaand terwijl een derde van de niet-miljonairs alleen is.

En ja, mensen met geld stemmen op de VVD (44 procent). En als die partij om onverklaarbare reden niet op het stembiljet aangekruist wordt, komen ze bij D66 terecht (12 procent) of in derde instantie bij de PvdA (8 procent).

En dan? Wat doe je met al dat geld? Precies: het houden. Zorgen dat het niet verdampt. Dat heeft voor een kwart van de miljonairs prioriteit, vermogensbehoud. Daarna volgen ‘laten groeien’ en ‘gebruiken om te genieten’ met beide een vijfde van de miljonairs die reageerden.

Met geld komt genieten, is het idee. Lukt dat eigenlijk een beetje? Zeker, zegt het overgrote deel van de ondervraagde miljonairs. Van de miljonairs zegt 86 procent gelukkig te zijn. Dat heeft duidelijk te maken met geld, zeggen ze, en dan vooral de vrouwen. Daarvan zegt 71 procent dat het vermogen hélpt tevreden te zijn, tegen 59 procent bij de mannen. Het is dus niet alleen maar geld dat gelukkig maakt. Het heeft ook iets met geslacht te maken.