Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

VS hebben genoeg van SNC en willen nieuw Syrisch oppositieblok

De Verenigde Staten willen dat de Syrische oppositie op diplomatiek vlak ingrijpend veranderd. Hillary Clinton vindt dat de dagen van de Syrische Nationale Raad (SNC) geteld zijn en het tijd is om daarvoor in de plaats de strijders naar voren te schuiven die “vandaag vechten en doodgaan aan de frontlinie”.

Het Vrije Syrische Leger in actie in de regio al-Qaftal waar het nu ook tegenstand ondervindt van Koerdische PKK-rebellen. Foto Reuters / Asmaa Waguih

De Verenigde Staten willen dat de Syrische oppositie op diplomatiek vlak ingrijpend verandert. Hillary Clinton vindt dat de dagen van de Syrische Nationale Raad (SNC) geteld zijn en het tijd is om daarvoor in de plaats de strijders naar voren te schuiven die “vandaag vechten en doodgaan aan de frontlinie”.

De VS lijken een geloofwaardigere politieke oppositie te willen formeren tegenover Bashar al-Assad. Volgens Al Jazeera wil Clinton volgende week bij een vergadering in Qatar nieuwe mensen aan tafel hebben om zo’n bredere oppositie te vormen. Dit zou wijzen op een actievere houding van Amerika in het conflict in Syrië.

“De oppositie kan niet langer gevormd worden door mensen die weliswaar goede eigenschappen met zich meebrengen, maar in veel gevallen al twintig, dertig of veertig jaar niet meer in Syrië zijn geweest.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken lijkt hiermee het einde van de samenwerking met de huidige SNC in te luiden.

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom Dit is, zeg maar: #exit Syrian National Council #SNC http://t.co/jhhbCpuP

De SNC is grotendeels in het buitenland gestationeerd en vertegenwoordigd maar een deel van de hevig gefragmenteerde tegenstand van Assad. De VS hebben al meermalen officieus laten blijken geen geduld meer te hebben met de raad die er maar niet in slaagt een samenhangend plan te presenteren en de verdeelde oppositie samen te brengen.