Voorzitter Graafschap weg onder druk fans

Clémence Ross is als gevolg van toenemende kritiek van supporters afgetreden als voorzitter van voetbalclub De Graafschap. De voormalige staatssecretaris van VWS heeft gisteren het kantoorpersoneel, de selectie en de staf op de hoogte gebracht van haar besluit. Henk Zweers zal haar taken als vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen voorlopig overnemen.

Ross nam het besluit omdat de negatieve situatie rondom de club en haar persoon „van zeer grote invloed is op haar gevoel en functioneren”, aldus een verklaring op de website van de club. Ross, was voorzitter sinds mei 2010.

De afgelopen weken nam de kritiek van verschillende supportersgroepen op Ross toe, mede door de tegenvallende sportieve resultaten. Een deel van de achterban dringt ook aan op het vertrek van commissaris George de Jong. De Graafschap degradeerde dit jaar uit de eredivisie en staat op de tiende plaats in de eerste divisie. Woensdag werd de club door Go Ahead Eagles uitgeschakeld in het bekertoernooi.

Algemeen directeur Henk Bloemers noemt het opstappen van Ross „een triest besluit”. „Ik heb begrip en respect voor de beslissing van Ross”, zei hij gisteren tegen Radio 1. „Ze had zoveel last van de aantijgingen en spreekkoren dat ze er slapeloze nachten van had. En dat was het haar niet waard. Ze heeft naast deze onbezoldigde functie nog een heel leven.”

De Graafschap houdt vast aan het huidige beleid en heeft er volgens Bloemers alle vertrouwen in dat dat op termijn succesvol zal zijn.

Het actiecomité De Graafschap Revolutie is tevreden over het vertrek van Ross: „Haar voorzitterschap is niet geworden wat iedereen ervan gehoopt had. Volgens ons is deze stap noodzakelijk om de eenheid rond onze mooie club te herstellen en samen weer aan een De Graafschap te kunnen bouwen waar de Achterhoek trots op is., aldus het comité in een verklaring. De club zoekt in alle rust naar een nieuwe voorzitter.