Voor 250.000 euro word je een Hongaar

Wie heel veel geld heeft en dat wil stoppen in Hongaarse staatsschuld, kan in ruil daarvoor een Hongaars paspoort krijgen – en zo Europees burger worden.

Dat is de strekking van een wetsvoorstel van regeringspartij Fidesz, die over een tweederde meerderheid in het parlement beschikt. Je moet minimaal voor 250.000 euro aan staatsstukken met een looptijd van vijf jaar nemen.

Het plan is ingegeven door de grote financiële problemen van Hongarije. De onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds verlopen uiterst moeizaam. De rechts-nationalistische premier Orbán vindt dat het IMF te zware eisen stelt. Nu wordt de hoop gevestigd op superrijken uit China en andere landen voor wie een Europees paspoort aantrekkelijk is. Dat is een kaartje voor vrij verkeer van personen en goederen binnen de EU.

Een mede-ondertekenaar van het wetsvoorstel, Mihaly Babak, zei tegen het dagblad Nepszabadsag: „De Chinezen hebben ons verscheidene keren gevraagd hen te helpen bij hun investeringen in Hongarije. Wie een belangrijke speler wil worden op de markt, moet investeren, en als hij de Hongaarse nationaliteit heeft, profiteert hij van meer mogelijkheden.”

Een paar andere landen doen een vergelijkbaar aanbod. Canada biedt „ervaren zakenmensen” die ruim 300.000 euro willen investeren en een vermogen hebben dat twee keer zo groot is, een versnelde weg naar een Canadees paspoort aan. Dat programma is in juli opgeschort omdat er meer tijd nodig is om het hoge aantal aanvragen te verwerken.