Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Volgens Asscher is gedoe om zorgpremie een voorbode van nog veel meer onrust

Lodewijk Asscher zegt dat het “rumoer’ over de zorgpremiemaatregel een “voorbode is van nog veel meer onrust”. De beoogd vicepremier en minister van Sociale Zaken het liet na zijn gesprek vanochtend met formateur Mark Rutte weten niet te willen heronderhandelen over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De eerste beoogde minister van het nieuwe kabinet Lodewijk Asscher (PvdA) staat de pers te woord op het Binnenhof na een gesprek met premier Mark Rutte. Foto ANP / Robin Utrecht

Lodewijk Asscher zegt dat het “rumoer’ over de zorgpremiemaatregel een “voorbode is van nog veel meer onrust”. De beoogd vicepremier en minister van Sociale Zaken het liet na zijn gesprek vanochtend met formateur Mark Rutte weten niet te willen heronderhandelen over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Inhoudelijk is het over dit thema dan ook niet gegaan, stelt Asscher over zijn onderhoud met Rutte. De PvdA-man heeft “volmondig” ja gezegd tegen het regeerakkoord.

“Ik vind het akkoord als geheel hartstikke knap gedaan. De onderhandelaars verdienen een compliment.”

Voorafgaand aan het formatiegesprek voor het kabint-Rutte II zei Asscher al dat hij mensen die bezorgd zijn vanwege maatregelen in het regeerakkoord niet kan geruststellen. “We zitten in een hele zware crisis en er moeten hele ingrijpende besluiten worden genomen.”

PvdA-leider Diederik Samsom zei na afloop van het gesprek dat hij vanochtend samen met Stef Blok (VVD) had met Rutte ook dat de periode van onderhandelingen is afgesloten. Hij gaf aan dat hij de komende tijd aan iedereen wil uitleggen wat de maatregelen voor effect hebben.