Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vangnet wordt mager

Naam: Ceciel Huitema (30), Matthijs Vrij Peerdeman (31) en Rutger (2)

Zijn: historisch onderzoeker en adviseur milieu-effectrapportages

Wat betekent het regeerakkoord voor hen?

Ceciel: „Dat de ziektekostenpremie inkomensafhankelijk wordt, is voor ons niet goed. Wij zijn bovenmodaal, samen verdienen we rond de 50.000 euro. Ik denk dat het voor ons zo’n vijftig euro per persoon per maand scheelt. Dat is een financiële tegenvaller. Ik ga ervan uit dat de zorg een grote kostenpost wordt.”

Matthijs: „Je kunt nog niet zo goed inschatten wat het precies gaat betekenen. Hogere premie, hoger eigen risico... ik schat in dat het te doen moet zijn als we allebei onze baan houden. Op het moment dat je je baan verliest, wordt het vangnet nu wel heel mager. Eerst kreeg je bij ontslag een bedrag van de kantonrechter, drie jaar WW, dat voelde veilig. Als je al na een jaar terugvalt naar 70 procent van het minimumloon, wordt het toch lastig. In mijn sector is het niet eenvoudig om binnen een jaar een nieuwe baan te vinden.”

Ceciel: „We krijgen vandaag de sleutel van ons nieuwe huis. Het oude hebben we verkocht.”

Matthijs: „We hebben een annuïteitenhypotheek genomen en zijn niet aan de bovengrens gaan zitten van wat we konden lenen.”

Ceciel: „We hielden er al rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek zou worden beperkt, maar we hoopten dat het niet zou gelden voor bestaande gevallen. Ik vind het niet zo erg dat dat nu toch zo is, omdat het geleidelijk gaat.”