Uitgelicht

Film

Sniper (Luis Llosa, 1993, VS). In Panamese jungle gesitueerde actiethriller biedt psychologisch vlak portret van de vijandigheid tussen militaire scherpschutter Tom Berenger en diens assistent, de ambitieuze nieuwkomer Billy Zane die samen de Amerikaanse belangen in Midden-Amerika op moorddadige wijze verdedigen. RTL7, 20.30-22.30u.

Hitman (Xavier Gens, 2007, VS/F). Ongelooflijk beroerde, op computerspelletje gebaseerde speelfilm over een immer strak in het pak zittende huurmoordenaar (Timothy Olyphant) met een op zijn kale kop getatoeëerde streepjescode. Hij neemt zijn opdrachten aan van een laptop en wordt vergezeld van een in dit genre vereiste mooie vrouw (Olga Kurylenko), vooral om het gebrek aan een plot te doen vergeten. Maar er wordt lekker wel veel afgeknald. RTL7, 22.30-00.20u.

Raw Deal (John Irvin, 1986, VS). Eentonig gewelddadige actiefilm waarin ontslagen FBI-beambte Arnold Schwarzenegger solistisch afrekent met de onderwereld van Chicago. RTL7, 00.50-02.35u.

Things We Lost in the Fire (Susanne Bier, 2007, VS/GB). Amerikaanse debuutfilm van Deense regisseuse Bier schuwt de grote emoties niet. Benicio del Toro speelt een junk die na de dood van zijn vriend in huis wordt genomen door diens weduwe (Hale Berry). Heel precies laat Bier de bijna destructieve zwaartekracht zien die de twee karakters in een baan om elkaar houdt. Wat de film zo verfrissend maakt: de personages zijn niet per se goed en nobel. Onder alle misère zit een schaamteloos, onmodieus optimisme. BBC 2, 01.20-03.10u.

Informatief

Keuringsdienst van waarde: Kogelbiefstuk. Omdat het woordje kogel de biefstuk duurder maakt is het aantrekkelijk om ermee te sjoemelen. Volgens een slager verkopen supermarkten meer kogelbiefstukken dan er uit de koeienbillen gehaald kunnen worden. De Keuringsdienst probeert het uit te zoeken.Ned.3, 20.25-21.00u.

Rommel - Die Dokumentation. Door zijn verovering van Tobroek werd Erwin Rommel in WO II een Duitse volksheld; na de val van El Alamein en zijn door Hitler bevolen zelfmoord een verzetsheld. Maar hoe stond de veldmaarschalk in feite tegenover de samenzwering om de Führer te vermoorden? Het antwoord wordt hier onder meer gezocht in het verslag van een gesprek dat Rommel een maand voor zijn dood voerde met NSDAP-Kreisleiter Wilhelm Maier. ARD, 22.15-22.45u.

Ik vergeet u nooit. Documentaire uit 2011 van Kat Steppe over het oude kerkhof van het West-Vlaamse stadje Menen, dat spoedig geruimd zou worden. Een film over de mensen die er liggen en de mensen die er werken. Over de konijnen, over het mos en over de manier waarop wij met de dood omgaan. Canvas, 22.30-23.55u.