TVM stopt na Spelen als sponsor

Transportverzekeringsbedrijf TVM stopt na de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014 met de sponsoring van de schaatsploeg. Dit meldt bestuursvoorzitter Arjan Bos vandaag op de website van de ploeg.

Formeel zal de beslissing komend voorjaar worden genomen. „We hebben ervoor gekozen de olympische cyclus netjes en hopelijk met succes af te ronden”, zegt Bos in een toelichting. „De kans dat we daarna stoppen is gewoon groot. Het is nog geen honderd procent, maar die kant gaat het wel op.”

Bos is niet tevreden over de exposure die zijn bedrijf krijgt in het schaatsen. Bij de grote internationale wedstrijden moeten ‘zijn’ schaatsers in het pak van de bond rijden, en niet in de outfit van TVM. „Sven [Kramer] en Ireen [Wüst] horen bij ons, maar bij de kampioenschappen worden ze geclaimd door de bondssponsor.”

Of zijn bedrijf na het schaatsen in een andere sport stapt, laat Bos in het midden. Een terugkeer in het wielrennen sluit hij vooralsnog uit, zeker nu eerder deze week oud-renner Steven de Jongh bekende dat hij ook in zijn tijd bij de TVM-wielerploeg epo gebruikte. Bos wil de schaatsploeg helpen bij het vinden van een nieuwe sponsor, die eventueel in het olympisch seizoen al als co-sponsor op het pak zou mogen staan. „Op voorwaarde dat ze daarna verder gaan als hoofdsponsor.”

TVM is sinds 2000 schaatssponsor en groeide in die periode uit tot de grootste en duurste ploeg ter wereld. In eerste instantie waren er successen met boegbeeld Rintje Ritsma en olympisch kampioen Gerard van Velde. In 2002 nam Bos de toenmalige kernploeg van coach Gerard Kemkers – met toppers als Jochem Uytdehaage, Carl Verheyen, Andrea Nuyt en Renate Groenewold – in zijn geheel over. Drie seizoenen later kwamen de jongeren Kramer en Wüst op, die de afgelopen jaren het allroundschaatsen domineerden. In totaal won de TVM-ploeg vier keer olympisch goud (Van Velde, Kramer en twee keer Wüst), elf keer een WK allround en talloze afstandswereldtitels.

Vorig jaar was nog onduidelijk of TVM het dit jaar aflopende contract met de ploeg van coach Kemkers zou verlengen. Dat gebeurde pas bij de ploegpresentatie. Kopman Kramer – het hele postolympische seizoen afwezig door fysieke en mentale problemen – maakte een geslaagde comeback en verlengde na de WK zijn contract tot en met de Spelen van Sotsji. In de aanloop naar dit seizoen heeft Kramer een rugblessure, waardoor hij geen trainingswedstrijdjes kon rijden en de NK afstanden van 9 tot 11 november dreigt te missen.