Tuttig en achterhaald

Dans

Zonne-koningen door Internationaal Danstheater.

Gezien: 24/10, Amsterdam. *

Wat te zeggen over Zonnekoningen, de jongste voorstelling van het Internationaal Danstheater? Eén: het is de eerste productie die volgens de visie van nieuwe artistiek intendant Jan Linkens is gemaakt. Dus géén reconstructies van folkloristische dansen, maar een hedendaagse interpretatie. Twee: in Zonnekoningen vergelijkt Linkens rituelen rond koningen van de Europese hoven uit de Barok met die rond de met goud behangen koningen van de Ghanese Ashanti. Drie: het Europese deel zit voor de pauze, het Afrikaanse erna, zodat, vier: van een confrontatie van stijlen weinig terecht komt en, vijf: de apotheose, een fusie van beide vormen, ontstellend zouteloos en gratuit is. De dansen zijn tuttig en achterhaald en matig uitgevoerd. De ‘hedendaagse barokdansen’, met leutig gedoe rond crinolines, zijn een slap aftreksel van zowel échte barokdansen als hedendaags ballet. In de kortademige opeenvolging van solo’s, duetten en groepsdansen gaat alles op meer van hetzelfde lijken.

    • Francine van der Wiel