Tientallen getrainde agenten buiten Kunduz - tegen afspraken in

Nederlandse militairen in het straatbeeld van de Afghaanse stad Kunduz, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Foto ANP / Evert-Jan Daniels
Nederlandse militairen in het straatbeeld van de Afghaanse stad Kunduz, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Foto ANP / Evert-Jan Daniels Nederlandse militairen in het straatbeeld van de Afghaanse stad Kunduz, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Tientallen door Nederlanders opgeleide onderofficieren en politieagenten zijn buiten de Afghaanse provincie Kunduz aan het werk geweest. Dat schrijven bewindslieden van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie vandaag in antwoord op Kamervragen.

In oktober werd besloten de de opleiding van onderofficieren tijdelijk stop te zetten, omdat het niet de bedoeling was dat de door Nederland opgeleide Afghaanse politiemensen ook buiten de noordelijke provincie actief zouden zijn. Dat gaat namelijk in tegen de afspraken die het kabinet-Rutte heeft gemaakt met GroenLinks, D66 en de ChristenUnie in ruil voor steun aan de politietrainingsmissie. Die steun was essentieel, omdat gedoogpartner PVV en ook de PvdA tegen de missie waren.

Samsom: missie nu zo goed mogelijk afmaken

In het Kamerdebat gisteren zei PvdA-leider Diederik Samsom nog dat hij het “zinnig” achtte om de politietrainingsmissie “zo goed mogelijk” af te maken. Er nu de stekker uittrekken zou in strijd zijn met de internationale traditie die de PvdA hoog in het vaandel heeft staan, aldus Samsom. Volgens hem mochten de politieke veranderingen in Den Haag niet van invloed zijn op de mensen die ver weg hun werk doen. Met de instemming van zijn partij is het draagvlak voor de missie in de Kamer toegenomen.

Tot voor kort waren er volgens de betrokken bewindslieden geen aanwijzingen van plaatsingen buiten Kunduz. Na een signaal dat een lichting onderofficieren die in juli was afgestudeerd niet in Kunduz zou zijn geplaatst, werd onderzoek ingesteld. “Daaruit bleek inderdaad dat een groot deel buiten Kunduz te werk was gesteld.”

Onderzoek naar plaatsingen buiten Kunduz

Daarop is men begonnen aan een volledige controle, die nog niet is afgerond. Vooralsnog blijkt echter onder meer dat onder de tientallen onderofficieren en agenten die buiten Kunduz aan het werk zijn gezet, ook mensen zitten die al aan het begin van dit jaar hun opleiding afrondden. Verder blijken de plaatsingsgegevens niet in alle gevallen te kloppen. Een aantal door Nederlanders opgeleide mensen zijn inmiddels overleden, hebben de dienst verlaten of hebben een plaatsing buiten Kunduz geweigerd. Tientallen mensen konden niet worden bereikt.

Eerder werden al marechaussees uit het gebied terug naar Nederland gehaald omdat er in Kunduz niet voldoende rekruten waren die binnen de Nederlandse beperkingen konden worden opgeleid, schreef NRC-redacteur Emilie van Outeren onlangs. Het bijscholen en begeleiden van al werkzame agenten in de provincie gaat gewoon door.

Politiek heeft niets te winnen met Afghanistan - missie bijna afgelopen

Politiek valt er niets te winnen met Afghanistan, zo schreef redacteur Mark Kranenburg eerder in NRC:

“Afghanistan is politiek gesproken een no win-gebied. Niet voor rechts, niet voor links. Dus blijft het onderwerp liefst onbesproken. [...] Verlenging van de Nederlandse aanwezigheid leidde in 2010 tot de val van het vierde kabinet-Balkenende. Anno 2012 is het een onderwerp geworden waar niemand zijn vingers aan wil branden. Dat hoeft ook niet meer. Het eind van de Nederlandse aanwezigheid is in zicht. In 2014 moet het afgelopen zijn. Dat geldt trouwens voor alle vijftig landen – de Verenigde Staten voorop – die actief zijn in de door de NAVO geleide operatie in Afghanistan.”