Student gepakt

Naam: George Lankhaar (19)

Is: student economie en recht aan de Erasmus Universiteit

Wat betekent het regeerakkoord voor hem?

„Er komt geen langstudeerboete, maar wel een leenstelsel. Ik had dat liever andersom gezien. Nu wordt elke student geraakt. Met een langstudeerboete hadden alleen de studenten die lang over hun studie doen er last van. Dat begreep ik beter.

„Ik krijg nu 270 euro per maand studiefinanciering voor uitwonenden. Mijn kamer in Rotterdam kost 300 euro per maand. Mijn ouders betalen mijn kamer. Dat is geluk. Ik ben een rijke student. Maar ik heb natuurlijk ook geld nodig om van te leven.

„Dat zal ik straks moeten lenen. Dat wordt een fiks bedrag, want ik ben nu tweedejaars. Ik doe twee studies, dan ben je al snel wat langer bezig.

„Ik voetbal drie keer in de week in Kloetinge, in Zeeland. Ik speel in de hoofdklasse. Voor het voetballen krijg ik een vergoeding. Het is mijn studentenbaantje. Een heel leuk studentenbaantje. Maar voor het reizen moet ik gaan betalen, want de ov-studentenkaart wordt ook afgeschaft. Ook als ik bij mijn ouders op bezoek ga. Die wonen ook in Zeeland, in Zoutelande. Ik weet nog niet wat me dat gaat kosten. Zestien euro per keer of zo, dat zal het al gauw zijn.

„Ik vind dat studenten behoorlijk worden gepakt. Aan de andere kant zijn Nederlandse studenten bevoorrecht. Ik betaal 1.700 euro collegegeld per jaar. De werkelijke kosten zijn veel hoger. Een student in de VS betaalt wel 10.000 euro of meer. Zo kan je het ook bekijken.”