Samsom: begrijp de onrust, maar met de nivellering valt het echt wel mee

Diederik Samsom zegt begrip te hebben voor het feit dat mensen willen weten wat de maatregelen uit het regeerakkoord voor hen betekent. Maar “onze plannen staan en de koopkrachteffecten ervan zijn helder”, stelde de PvdA-leider vanochtend voorafgaand aan een gesprek met Mark Rutte en Stef Blok.

Mark Rutte ontvangt Diederik Samsom Stef Blok voorafgaand aan de serie gesprekken die Rutte heeft met de bewindslieden van zijn nieuwe kabinet. ANP / Robin Utrecht

Diederik Samsom zegt begrip te hebben voor het feit dat mensen willen weten wat de maatregelen uit het regeerakkoord voor hen betekent. Maar “onze plannen staan en de koopkrachteffecten ervan zijn helder”, stelde de PvdA-leider vanochtend voorafgaand aan een gesprek met Mark Rutte en Stef Blok.

Samsom wilde verder nog kwijt dat de nivellering verder “echt wel meevalt”. De PvdA-fractieleider zei de onrust te begrijpen, maar dat het aan het nieuwe kabinet is om aan iedereen te vertellen wat het betekent.

“Als je heel veel verdient, ga je er iets op achteruit en lage inkomens krijgen er iets bij. Mensen die meer dan 100.000 euro verdienen, gaan er 0,6 procent in koopkracht op achteruit. Mensen die minder dan 30.000 euro verdienen juist iets meer krijgen: een eerlijke verdeling.”- Samsom tegenover de NOS.

Blok en Rutte zeggen niets

Voormalig VVD-fractievoorzitter Stef Blok zei vanochtend dat er niet opnieuw zal worden onderhandeld om de zorgpremiemaatregel aan te passen.

“We hebben met z’n allen een regeerakkoord vastgesteld en we realiseren ons dat het een stevig pakket is. Maar het staat wel vast.”

Vooral tegen het inkomensafhankelijk maken van die zorgpremie bestaat veel verzet, met name binnen de VVD. De fractie praat daar waarschijnlijk vanmiddag nog over, wanneer Halbe Zijlstra wordt benoemd tot de nieuwe fractieleider.

Asscher neemt bezorgdheid niet weg

Beoogd vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher kan mensen die bezorgd zijn vanwege maatregelen in het regeerakkoord niet geruststellen. De PvdA’er sprak vanochtend voorafgaand aan zijn gesprek met formateur Rutte over een “hele zware crisis” waardoor “heel ingrijpende besluiten moeten worden genomen”.

Drukke formatiedag Rutte

Vandaag komen voor de formatie verder nog bij Rutte langs de beoogd minister van Sociale Zaken en vicepremier voor de PvdA Lodewijk Asscher en beoogd minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Ook de beoogde ministers van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), van OCW Jet Bussemakers (PvdA) en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilliane Ploumen (PvdA). Als laatste is rond 17.00 uur beoogd staatssecretaris van OCW Sander Dekker (VVD) aan de beurt.