‘Rutte heeft het verkwanseld met zorgpremie’ - leden eisen inspraak en actie

Mark Rutte voor de deur van de Tweede Kamer. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Leden van de VVD richten zich in grote getale op de partijtop om actie te ondernemen na het verder oplaaien van de ophef rond het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. De top moet de regie meer in handen nemen volgens het partijkader. ‘Dit gaat de partij leden kosten’, zo dreigen enkele lokale fracties.

Partijleden vinden dat de plannen moeten worden aangepast als de gevolgen voor de koopkracht anders blijken dan Rutte steeds heeft gezegd. De manier waarop de partijtop zich verantwoordt over het regeerakkoord baart de Kamerleden zorgen, zo melden ze. De nivellering van inkomens is hét pijnpunt, aldus zegt de Drentse VVD-voorzitter Klok vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Nivellering raakt de wortels van de partij. Hoe kan je daar nu iets liberaals van maken?”

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vergadert vanmiddag om een nieuwe fractievoorzitter te kiezen, maar ook de vele kritiek vanuit de partij komt ter sprake.

‘Honderden euro’s extra premie voor midden-en hogere inkomens’

Op de website van de VVD blijven de woeste reacties binnenstromen, de teller staat momenteel op ruim zesduizend. Mark Rutte wordt er Joop den Rutte genoemd. “U wordt bedankt, u kunt wel gaan”, schrijft een lid. Een ander:

“Rutte heeft alles verkwanseld. Je hoeft in dit land niet eens PvdA te stemmen om links beleid te krijgen.”

De honderden euro’s die de midden- en hogere inkomens vanaf 2014 kwijt zijn aan de inkomensafhankelijke zorgpremie zorgen vooral voor boosheid, zo schrijft ook de Haagse redactie van NRC vandaag, die met een aantal VVD’ers sprak:

“Werken, zegt de Groningse fractievoorzitter Sabine Koebrugge, moet blijven lonen. Dat werkende mensen meer zorgpremie moeten betalen, kan ze begrijpen, maar ze begrijpt niet dat dit direct zoveel meer moet zijn dan mensen met een uitkering. ‘Het kan niet zo zijn dat werken gestraft gaat worden.’”

Afdelingsvoorzitter Rolf Braun uit Groningen bespeurt vooral “verbazing” bij zijn achterban over de “exorbitante stijging van de zorgpremies”.

“Dit is er eentje die reparatie behoeft. Solidariteit met de lage inkomens vind ik uitstekend, een beetje nivellering kan ik ook begrijpen, maar je moet de laagste inkomens niet heilig verklaren. Als dit zo blijft gaat het ons leden kosten.”

De raadsfractie in Schijndel stuurde gisteren een brief aan het partijbestuur, zo schrijft NRC. Daarin staat dat er een “blunder” wordt gemaakt met de zorgpremie:

“De fractie in Schijndel eist in de brief dat het regeerakkoord wordt voorgelegd aan de leden. Driekwart van de VVD-kiezers verdient volgens Hans Schoones, de fractievoorzitter in Schijndel, tussen de 30.000 en 70.000 euro. En die groep wordt het hardst geraakt.”

JOVD: plannen zorgpremie absurd

De JOVD noemt de inkomensafhankelijke zorgpremie vanmiddag ‘belachelijk’. Jarico Vos, aankomend voorzitter van de jongerenorganisatie van de VVD tegenover persbureau Novum:

“Ik kan me voorstellen dat je in de onderhandelingen met de PvdA iets inlevert, maar de uitwerking zoals hij er nu ligt is echt absurd.

In het gehele akkoord kan de JOVD zich nog wel vinden. Wij hebben schaduwonderhandelingen gevoerd met de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA. Daar kwam in grote lijnen hetzelfde uit als het regeerakkoord.”

De inkomensafhankelijke zorgpremie, die vooral voor de hogere middeninkomens en de hoge inkomens duur uit kan vallen, schiet de JOVD echter in het verkeerde keelgat. “Echt belachelijk”, zegt Vos.