Romney en Obama nek-aan-nek, als je de kiesmannen negeert

Een muurschildering in Ontario, Ohio. Deze swing-state móet Romney pakken, wil hij president worden. Foto Reuters / Eric Thayer
Een muurschildering in Ontario, Ohio. Deze swing-state móet Romney pakken, wil hij president worden. Foto Reuters / Eric Thayer Een muurschildering in Ontario, Ohio. Deze swing-state móet Romney pakken, wil hij president worden. Foto Reuters / Eric Thayer

De afgelopen dagen ging het nieuws in Amerika alleen maar over Sandy. Maar met nog maar vijf dagen te gaan tot de verkiezingen gaat de verkiezingscampagne vandaag als vanouds verder. In de ochtendkranten duikt dan ook weer de politieke hype op waar het vóór Sandy de hele tijd over ging: the ground game.

President Obama en de Republikein Mitt Romney moeten zoveel mogelijk kiesmannen verzamelen. Wie er dinsdag minstens 270 binnenhaalt, wint. De meeste staten zijn al vergeven. Ze gaan óf naar Obama óf naar Romney. Geen tijd meer aan verspillen. De campagneteams concentreren zich alleen nog maar op de staten waar de uitslag nog alle kanten op kan, de swing states.

Romney heeft Ohio nodig

De handige overzichtswebsite Real Clear Politics schrijft vanochtend over de strijd om de kiesmannen en geeft een uitgebreide analyse welke staten Obama en Romney nodig hebben voor een overwinning. Voor Romney is Ohio cruciaal: zonder de 18 kiesmannen van deze staat is het vrijwel onmogelijk dat hij president wordt.

Website Politico volgt waar de kandidaten en hun hulptroepen vandaag zijn. Op zichzelf al een aardig overzicht van de belangrijke swing states. Obama tikt er drie aan: Wisconsin, Nevada en Colorado. Romney zet vandaag alles op Virginia – onze correspondent Guus Valk is er bij.

De laatste peilingen: Romney ligt achter

Benieuwd naar de laatste peilingen? Het lijkt spannend, want Obama en Romney gaan nek-aan-nek met ieder 47 procent van de landelijke stemmen. Maar het gaat natuurlijk om de kiesmannen. Op basis daarvan lijkt de overwinning nog altijd naar Obama te gaan: hij is volgens de voorspellingen al zeker van 201 kiesmannen, Romney van maar 191.

De Republikeinen negeren liever dat het bij de presidentsverkiezingen niet gaat om het totaal aantal stemmen. Bij de Washington Post negeert Karl Rove het bestaan van kiesmannen en geeft de overwinning via een meanderende analyse van de peilingen aan Romney. Beetje voorspelbaar voor de voormalig rechterhand van president George W. Bush.

Bij het linkse blog The Daily Beast wint Obama. Maar daarvoor moet de president nog wel een paar dagen hard werken, en krijgt hij een handig lijstje met tips wat hij moet doen. Niet dat Obama zich iets aantrekt van The Daily Beast. Maar voor ons leuk om de prioriteiten op een rijtje te hebben.