Rechtszaak om eigen bijdrage GGZ hervat na verschijnen regeerakkoord

Op het Malieveld in Den Haag werd vorig jaar juni gedemonstreerd tegen de voorgenomen bezuinigingen op de GGZ. Foto NRC / Roel Rozenburg

De patiëntenkoepel van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) hervat de eerder aangespannen rechtszaak naar aanleiding van een eigen bijdrage in de sector. Deze nieuwe eigen bijdrage maakt onderdeel uit van het regeerakkoord dat VVD en PvdA sloten.

Patiëntenkoepel Landelijk Platform GGZ meldt vanochtend tegenover nu.nl dat de zaak, die in februari tegen de Nederlandse Staat werd aangespannen, wordt hervat. De rechtszaak wordt gesteund door GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Reden om deze destijds aan te spannen was het besluit van het vorige kabinet om een eigen bijdrage te gaan vragen aan GGZ-patiënten. Volgens de aanklagers was deze maatregel discriminerend voor mensen met psychische problemen, omdat er geen bijdrage werd gevraagd aan patiënten die andere vormen van specialistische zorg behoeven.

In het herfstakkoord leek de maatregel van de baan, maar maandag bleek dat PvdA en VVD een nieuwe eigen bijdrage invoeren voor GGZ-patiënten.